Девин се превърна в своеобразна столица на фолклора в България

Девин се превърна в своеобразна столица на фолклора в България

В своеобразна столица на фолклора в България се превърна тази вечер #Девин, след като на сцената на централния площад „Игор Юруков“ се изявиха редица фолклорни състави от региона и част от звездите на ФЕН ФОЛК ТВ. Поводът бе празникът на града и минералната вода, който се провежда на 12 и 13 август. Стотици жители на общината и гости на града се любуваха на ритми от различните фолклорни области на страната, като дългите кръшни хора повдигаха градуса на настроението.

devin

Официално празникът бе открит с химна на родопския град "Молитва за Девин", по текст на местният поет Емил Енчев, по музика на Асен Масларски и аранжимента на Димитър Гетов, в изпълнение на Асен Масларски и Милица Божинова. Последва поздрав към присъстващите от председателят на Общински съвет – Девин, Наташа Василева и кметът на Община Девин Здравко Иванов.

„Днес, посрещаме с вълнение празника на нашия град и на минералната вода. Празник, който ни обединява и ни дава повод за пореден път да се гордеем с нашия град и природните му дадености. Благодаря на всички, които обичат града ни и с воля, надежда и с труда си допринасят за неговото развитие и просперитет. Убеден съм, че благодарение на съвместните усилия на общинската администрация, общинския съвет, институциите, бизнеса, инициативността и волята на гражданите, ще постигнем по-добро бъдеще и ще продължим да се развиваме и отстояваме доброто име на града ни“, каза в част от словото си градоначалникът. Той пожела на всички здраве, щастие, успех във всичко, към което се стремят.

ivanov Между официалните гости бяха заместник-кметовете Дияна Чаушева и Николай Юруков.

Поздравителни адреси до кмета на града, жителите и гостите на Девин изпратиха Янка Такева - председател на Синдикатите на българските учители, Боян Кехайов - кмет на Община Неделино, Елин Радев - кмет на Община Доспат, Мирослав Янчев - кмет на Община Златоград и Николай Мелемов - кмет на Община Смолян.

На сцената днес се изявиха Гайдарски състав при ОДК Девин НЧ „Родопска просвета – 1923“, гр. Девин, различните фолклорни и танцови групи, при народните читалища „Възраждане - 1949“, кв. Настан и „Светлина 1948“, с. Гьоврен, както и изпълнения на стари градски песни от Вокална група „Орфей“ при НЧ „Родопска просвета – 1923“, гр. Девин. Последваха изпълнения на Дафина Димитрова ,Стойчо Петков, Борис Коцаков, Дъбенската група, Костадин Джигошев и Цветелина.

В събота празничната програма стартира в 10 часа, за когато са предвидени отложените мероприятия от петък вечер, заради лошите метеорологични условия. На централния площад предстои да се реализира спектакъла-игра на актьорите от Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, както и разказът на Биззи, най-новият член на семейството на DEVIN. Тя ще сподели на малчуганите, как пчелите пазят извора, от който бутилиращата компания предлага изворната си вода. Това мероприятие е част от отбелязването на 30 – години „Девин“ АД. От 17 часа предстои „Еко карнавал“ – детско-развлекателен спектакъл на РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян и отново среща с Биззи. От 19 часа следват изпълнения на Танцова школа „Усмивки“ към НЧ „Възраждане - 1949“, кв. Настан, Група за автентичен фолклор при НЧ „Изгрев-1936“, с.Триград, Пенсионерски клуб „Надежди“, гр.Девин, Група за автентичен фолклор при НЧ „Обнова – 1939“, с. Борино, Битова група „Славей“ при НЧ „Асен Златарев-1945“, с.Брезе, ЖФГ при НЧ „Съединение -2006“, с. Осиково, Битова група „Родопчанка“ при НЧ „Надежда-1950“, с. Беден и Мелек Ерен. От 20 часа следват участията на Гуна Иванова, Стоян Петков, Радостина Николова, Хамид Имамски, Вили Рай и Антонио Симионов.

Вирни се горе