Празник на Девин и на минералната вода

Празник на Девин и  на минералната вода

Девин отбелязва своя празник и на минералната вода. Специални гости на официалното откриване на празника бяха заместник-областният управител на Смолян Младен Исаев, председателят на Общински съвет-Девин Наташа Василева, заместник-кметовете на Девин Дияна Чаушева и Николай Юруков.

“Каквото и да кажа за нашия живописен и феноменален Девин, ще бъде малко. Колкото приятно, толкова трудно и отговорно е да бъде описан града ни, защото той е загадка, която ни потапя в море от природни феномени, скални образувания, минерални извори, които лекуват и фолклор, пълен с история, традиции, идентичност, които са събрани в една човешка длан, издълбана от дълбоките ручила на родопската каба гайда, която звучи и до днес в Космоса”, каза в тържественото си слово към жителите и гостите на града кметът на Община Девин Здравко Иванов. От името на областния управител на Смолян приветствие направи зам.-областният управител Младен Исаев.

„През последните години Девин успешно се развива като курортен град, който привлича все повече интерес. Местното население и туристите се радват на възможностите, които предлага град Девин за туризъм, почивка и балнеолечение, в съчетание с живописната природа и въздух. А минералните извори са най-голямото богатство, с което природата е дарила нашия прекрасен край! Всичко това е одухотворено с родопското гостоприемство и автентичните традиции, които всички вие сте съхранили, защото планината ражда хора с големи сърца! Желая успех във всички начинания за развитието на туризма в този живописен край, които ще утвърдят Девин като един от най-предпочитаните лечебни центрове в България“, се казва в поздравителния адрес на областният управител Стефан Сабрутев.

Програмата бе открита с изпълнения на гайдарски състав при НЧ “Родопска просвета-1923”.

В нея участваха още самодейни състави от общински читалища, детски комплекс "Силивряк"-Девин, местни танцови школи и формации. С изпълнения се включиха още Тодор и Донка Кожухарови, Стоян Петков, Хамит Имамски, Ива и Венцислава Костадинови, Нина Иванова, Иван Паланов, Полина Стефанова и много други.

ДЕВИН ЕАД подсигури минерална вода и сокове за всички гости на събитието, съобщиха от Община Девин.

Вирни се горе