Девет години от най-големия атентат в историята

Девет години от най-големия атентат в историята

Днес се навършват 9 години от атентатите, които предначертаха световния ред.

На 11.09. през 2001 година бе извършено терористично нападение срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. Часове след трагедията Русия, Франция, Германия и други страни застанаха зад САЩ.

19 ислямски терористи, принадлежащи към Ал Кайда, отвличат 4 пътнически самолета и целенасочено разбиват 2 от тях, в рамките на 18 минути, в двете “кули-близнаци” в Ню Йорк. До 2 часа кулите се сриват до основи, като разрушават поне 2 околни сгради и повреждат няколко други.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона, намиращ се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като вероятно пътниците оказват съпротива.

Под рухналите небостъргачи загиват 2843 души.

Предполага се, че в сградата на Пентагона във Вашингтон намират смъртта си още около 800 души. Терористичният атентат е извършен с четири отвлечени самолета. Няма оцелели от 226- имата пътници в отвлечените самолети.

Часове след нападението в различни медии по света се получават факсове и съобщения от името на терористични групировки, поемащи отговорност за атентатите. Сред споменатите имена са тези на: “Японската червена армия”, “Лашкар и Тайба” (Армия на чистите).

През април 2002 г. говорител на Ал Кайда поема отговорност за атентатите на 11 септември чрез видеозапис, от сателитната арабска телевизия Мидъл Ийст Броудкастинг Сенчър.

Ал Кайда е добре организирана ислямска терористична групировка, ръководена от Осама бин Ладен.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI в., което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят.

В отговор на тези атаки САЩ започват война срещу тероризма и приемат Патриотичния акт. Много щати в САЩ затягат антитерористичните закони и увеличават мерките за сигурност. САЩ нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда.

Пораженията в сградата на Пентагона са разчистени и поправени в рамките на една година и на мястото е изграден паметник. Възстановяване на Световния търговски център се оказва по-сложно, тъй като се пораждат противоречия относно възможния дизайн на сградите и тяхната конструкция.

САЩ реагираха на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, променяйки коренно цялата си политика. След трагедията последва войната в Афганистан, нахлуването в Ирак, доктрината Буш, затворът “Гуантанамо” и “Пейтриът Акт”. Терористичните атентати от 11 септември завариха неподготвени жителите на САЩ. Администрацията на тогавашния президент на САЩ Джордж Буш, след първите дни на объркване, обяви тотална война на международния тероризъм. Това оказа влияние върху целия свят.

7 октомври 2001 г.: Начало на войната в Афганистан. САЩ са убедени, че зад терористичните атентати в Ню Йорк и Вашингтон стои Усама бин Ладен и Ал Кайда. Джордж Буш в ултимативна форма поиска от режима на талибаните в Афганистан да предадат Бин Ладен и да ликвидират всички бази за подготовка на терористите. Талибаните отклониха ултиматума и последваха военни действия.

25 октомври 2001 г.: Конгресът на САЩ приема “Пейтриът Акт”. Антитерористичният закон временно ограничава гражданските права и свободи в САЩ.

11 януари 2002 г.: Създаване на затвора “Гуантанамо”. По заповед на президента Джордж Буш в американската военна база “Гуантанамо” на остров Куба бе създаден лагер за лица, заподозрени в тероризъм.

1 юни 2002 г: Доктрината Буш. Според тази спорна доктрина САЩ имат право да водят превантивни войни на чужда територия за свалянето на диктаторски режими, ако те представляват заплаха за Вашингтон и неговите съюзници.

20 март 2003 г.: Нахлуването в Ирак. След терористичните нападения на 11 септември администрацията на Буш заяви, че Ирак е заплаха за сигурността на САЩ. На 1 май режимът на Саддам бе свален, самият диктатор бе по-късно заловен и екзекутиран по решение на иракски съд. Страната изпадна в хаос.

2010 г.: Краят на войната в Афганистан не се вижда. Новата администрация на президента Барак Обама бе принудена да признае през 2009 г., че ситуацията в Афганистан се влошава.

САЩ се изтегли от Ирак, но обстановката остава несигурна. Месеци наред страната е без кабинет.

Вирни се горе