Детските градини стават безплатни от септември

 Детските градини стават безплатни от септември

Общинските детски градини ще са безплатни в цялата страна от септември тази година. Това обяви пред bTV председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев.

Освен това се предвижда да бъдат компенсирани и родителите на деца до 3-годишна възраст, които не са приети в общинските ясли. За справка, в момента се подпомагат само тези с деца над 3 години. Сумата в момента е 291 лв. месечно, като вероятно тя ще бъде увеличена.

Арабаджиев поясни, че ще остане условието родителите да са кандидатствали за общинско детско заведение и детето да не е прието.

Той потвърди, че пенсионерите, които са получили по-малко пари през януари, отколкото през декември, ще бъдат компенсирани със задна дата – от първия месец на тази година, като компенсацията те ще получат с пенсията за февруари.

Арабаджиев изрази надежда след юни COVID добавките към пенсиите да отпаднат, а от юли да има добро увеличение на парите на най-възрастните според приноса им в системата. Той е на мнение, че добавките не са добър механизъм, защото изкривяват системата.

Вирни се горе