Детски приключения и планински преходи в Зеленото училище на ТД “ГИД”- Смолян

Детски приключения и планински преходи в Зеленото училище на ТД “ГИД”- Смолян

Обучение за планински преходи, ориентиране в гористи местности, катерене и придвижване по маркировка са само част от дейностите, които изучаваха ученици в Зеленото училище на Туристическо дружество на планинските водачи “ГИД” - Смолян.

В групата на младите изследователи се включили деца от София и Смолян, които решили да научат повече за природата и планинските преходи на терен, информира доцент Тодор Тодоров - ръководител на групата.

Младите планинари имали възможност да обикалят района на Пампорово, да се качат на връх “Соколица” и да стигнат до местността Турлука. По време на изкачванията са имали възможност да го направят обезопасени с въже. Нагледно им е показано как да се ориентират в природата спрямо изгрева на слънцето, по короните на дърветата, мравуняци и др. Освен това чули преданията за посетените от тях местности - Плачещо дете и Невястата.

“Учихме децата и да се придвижват спрямо планинските маркировки. За съжаление установихме, че има доста отрязани дървета, по които е имало такива обозначения, което е недопустимо. Всяко маркирано дърво автоматично става държавна собственост и то не подлежи на сеч”, категоричен е доцент Тодоров.

Alternative xt

Alternative txt

Alternative tex

Вирни се горе