ДЕТСКИ ПРАЗНИК „НА ГОСТИ ПРИ БАБА“

ДЕТСКИ ПРАЗНИК „НА ГОСТИ ПРИ БАБА“

Събитието бе организирано като част от отбелязването на 20-годишнината на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство.

This event is organized as part of the celebration of the 20th anniversary of the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage

По инициатива на НЧ „Георги Сава Раковски 1947", с. Мугла, с подкрепата на експерти РЕКИЦ „Читалища“,Смолян, деца и гости от НЧ “Родопска просвета 1923”, град Девин и ЦПЛР ОДК - Девин сътвориха детски празник с разказване на примамливи народни приказки и легенди,автентични песни и танци,както и много забавни игри.

С интерес, разказвачи разкриваха приказният свят на герои от „Арменски народни приказки“, съставена и преведена от д.н.Силва Налбантян Хачерян.Оживя един непознат приказен свят на арменския народ,като магьосникът Охай, омайната птица Азаран Бюлбюл, алчни и ненаситни хора и смели и умни герои.

Разказвачи представиха и героичните подвизи на юнаци и девойки от сборника „Нематериалното културно наследство в Родопите съхранено в читалищата“.

Автентични песни огласяха сцената на читалището, една препратка и трансмисия към идните поколения.

С участието на Дюфта “Родопчанка” – се играха и хора,“Шопски нов”, „Право родопско хоро“и др.

И както е редно по време на празник, всички бяха почерпени с вкусни екологични родопски ястия за столетници, приготвени от бабите,клинове , пататници, питки, торти и сладкиши, направени специално за случая.

Сред изненади, забавни танци и весели игри, много награди, всички заедно, баби и внуци, превърнаха читалището в Мугла в незабравима слънчева сцена на усмивките и радостта.

Домакините изпратиха гостите с красивото родопско пожелание:„Пак да дойдете!“!

Ahora

nela

deca

Вирни се горе