Детска книжка за вредните ефекти от замърсяването на въздуха издадоха в Смилян

Детска книжка за вредните ефекти от замърсяването на въздуха издадоха в Смилян

Детска книжка за оцветяване, разказваща чрез игри и картини за рисковете, които замърсяването на въздуха носи за човешкото здраве, както и начините за превенция, беше издадена в Смилян от НЧ “Проф. д-р Ас. Златаров 1927” в партньорство с неформална родителска мрежа „Въздух за децата“. Книжката е уникална с това, че представените картинки са съобразени с местния контекст, включвайки например добре познатата Часовникова кула, както и традиционни за региона дрехи и архитектура. Не на последно място, книжката е насочена към проблеми на замърсяването на въздуха близки до населени места като Смилян, които на пръв поглед не се свързват с мръсния въздух – такива предпоставки са горене на стърнища, отоплението с дърва и горенето на текстил и др. Издаването на книжката е поредна инициатива от кампанията в Смилян, като тя започна през септември, когато излезе от печат брошурата с медицински съвети за родители “Предписания за по-чист въздух”, а през октомври се проведе информационна среща за родители с д-р Снежана Бакърова.

„Смилян е важно за нашата инициатива населено място, защото това е първи опит за нас темата за замърсяването на въздуха и здравните рискове, които то носи за децата да излезе не само извън София, но и да бъде насочена директно към по-малки населени места. Смилян е невероятно красиво място, което без съмнение се радва на хубав планински въздух, това обаче не означава, че не среща проблеми през зимния сезон или такива, свързани с начина на живот на населението. Информираността е изключително важна за всички родителите и жителите в Смилян показаха голям интерес към темата и готовност да отстояват здравето на своите деца“ – сподели Виолина Желязкова от Въздух за децата.

Книжката е съставена с помощта на целия екип на читалище “Проф. д-р Ас. Златаров 1927”, експертът „Околна среда и качество на въздуха“ Миля Димитрова и в частност на координатора на проекта Илия Годев. В началото на месец ноември бе предоставено по едно копие от нея за всички деца, обучаващи се в ДГ “Дъга”- Смилян и филиалите й в Смилян и в Могилица и в начален етап на образование в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”- Смилян, както и за педагогическия персонал в двете образователни заведения. На родители и учители бяха осигурени екземпляри от брошурата за родители „Въздух за децата. Предписания за по-чист въздух“, излязла от печат в началото на м. септември тази година. Преподавателите вече използват двете издания, разработени по проекта като ресурс за работа по теми, свързани с околната среда и човек и общество. Те са чудесен повод за разговор и за смислени самостоятелни занимания на децата в условията на онлайн обучение.

Ограничен брой копия от двете книжки са на разположение в читалището за родители и за преподаватели в детски градини и в начален етап на образование Желаещите преподаватели от учебни заведения в Община Смолян могат да ги заявят на тел 0897961519, за да ги получат в уговорен предварително ден и час, предвид че в условията на извънредна епидемиологична обстановка, служителите в читалището ще работят дистанционно до 7.12.2021 г.

Вирни се горе