Децата в Момчиловци се запознаха с кучето Лари, залавяло групи бежанци

Децата в Момчиловци се запознаха с кучето Лари, залавяло групи бежанци

Паметна среща имаха днес децата в Момчиловци с четирикракия граничен полицай Лари, който е залавял групи и от по 47 бежанци на южната ни граница. Гранични полицаи от Регионална дирекция „Гранична полиция“- Смолян гостуваха на читалището в смолянското курортно село, за да разкажат на хлапетата какво е да си граничен полицай. „Децата бяха изключително впечатлени. Граничните полицаи им разказаха, че работата им е да пазят нашата граница, за да се чувстваме всички спокойни. Разказаха и как се храни четиригодишният Лари, как се възпитава, за неговите успехи в работата“, каза секретарят на читалището в Момчиловци Васка Мавродиева, пише Марица.

От читалището организират забавно лято за хлапетата в селото през летните ваканции от 2006 година досега. Тази година решили да срещат децата с хората от различни професии, за да ги запознаят със своята работа. „Изключително голям е интереса на децата към хората, които са дошли на среща с тях от различни професии, имат много въпроси към тях и много се вълнуват“, каза Мавродиева.

Интересът към летните занимания на читалището е огромен. Във всички мероприятия участват както деца от селото, така и дошли за ваканцията при баба и дядо, че и на туристи, отседнали както в селото, така и в Проглед и Чепеларе.

„Във всяко събитие участват между 30 и 40 деца на възраст от 3 до 15 години. Всичко е напълно безплатно. Досега са имали среща с пожарникар, пътен полицай, гранични полицаи и др. Пътният полицай от КАТ каза на децата какви са правилата за пресичане на пътното платно, правилата за движение и всички деца се качиха на полицейския му мотор, пускаха сирената му и бяха много развълнувани и впечатлени“, каза Мавродиева.

Предстои децата да се срещнат с лесовъд, специалист по горско, ловно и рибно стопанство. Горската педагогика ще бъде съчетана с много игри и забавления. Планира се да правят и декупаж, за да си отнесат като спомен от ваканцията предмет, който сами са украсили. На 22 август ще правят пици, а на 24 август децата, които имат домашни любимци, ще ги срещнат с ветеринарен лекар, за да ги консултират как здравословно да ги отглеждат, и всеки ще има възможност от сцената на мегдана в центъра на Момчиловци да покаже и да се похвали със своя домашен любимец.

Като част от забавното лято децата са имали среща и с еколози от РИОСВ- Смолян и заедно с тях почистили около параклиса „Свети Никола“ край селото. Старта на забавното лято беше даден с рисуване и вино, с помощта на графичния дизайнер Димитрина Симидчиева. В него малките се включили с рисуването, а възрастните съчетали рисуването с вино.

Вирни се горе