Децата – приоритет на лекарите през 2010

Децата – приоритет на лекарите през 2010

Управителните съвети на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския зъболекарски съюз (БЗС) подписаха днес Национален рамков договор (НРД) за 2010 година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Документът е преподписан от министъра на здравеопазването Божидар Нанев. Нов рамков договор се сключва за първи път от три години, уточняват от МЗ.

Осигуряването на качествена болнична помощ и поставянето на акцент върху детското здравеопазване са сред основните приоритети в НРД 2010.

През следващата година всяко дете ще има право на неограничен достъп до педиатър. За тази цел са заложени допълнително 4 милиона лева. Така реално средствата, които са осигурени за извънболнична специализирана помощ през следващата година, стават 158 милиона лева, или с 3,2 милиона лева повече, отколкото през тази.

По този начин се осигуряват и повече направления за прегледи в сравнение с 2009 година. Промяна в цените, по които НЗОК ще плаща на специалистите, не се предвиждат.

През следващата година се увеличава цената на профилактичния преглед на деца и младежи до 18 години – от 5,30 на 7,70 лева.

Промени в размера на потребителските такси за пациентите не се предвиждат. За посещение при общопрактикуващ лекар хората ще плащат по 2,40 лева, или един процент от минималната работна заплата.

Зъболекарите специалисти ще получават с 10 процента повече за услугите, които предоставят в домовете за деца. Общо за дентални дейности през следващата година са предвидени 91 милиона лева.

Основната част от промените в работата на здравната каса за 2010 г. са насочени в болничната помощ. Затова през следващата година всяка болница, която иска да сключи договор със здравната каса, ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием или транспортиране на спешни пациенти до друго лечебно заведение.

Освен това лечебните заведения ще трябва да разполагат с нужната апаратура и да имат клинична лаборатория на територията на лечебното заведение, а не да ги подсигуряват чрез сключването на външни договори.

Към договорите с лечебните заведения за болнична помощ ще се изисква на достъпно място да се обявят дължимите потребителски такси и тези, освободени от тях, както и дейностите, които са извън обхвата на основния пакет, гарантиран от НЗОК.

Всеки пациент при постъпване и изписване от лечебното заведение, при поискване, ще получи информация за вида и обхвата на оказаното лечение, както и финансова информация за вида и размера на платените дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълват от министерството.

През следващата година се увеличава броят на клиничните пътеки от 298 на 304. Сред новите пътеки са за лечение на вродени имунодефицитни заболявания, на полиорганна недостатъчност и на деца с дихателна недостатъчност чрез механична вентилация.

Също така са включени 16 пътеки за долекуване и три – за продължително лечение. Те са при онкологични, сърдечносъдови, белодробни заболявания, както и при проблеми на централната нервна система. Ще се увеличат и цените на 30 пътеки.

През следващата година акредитацията отпада като изискване за сключване на договор със здравната каса. За сметка на това всяка болница, която иска да работи с обществения фонд, ще е задължена да публикува списък с консумативите, които не се покриват с публични средства и цените им.

Също така всеки пациент задължително ще получава детайлна разпечатка при изписването си с всички разходи за неговото лечение. Болниците ще работят и с делегирани бюджети, които задават определен таван на приходите им по каса.

Ако междувременно дейността им надхвърли определените граници от делегираните бюджети, лечебните заведения трябва да подадат сигнал в районните здравноосигурителни каси /РЗОК/. Там ще се търси начин за решаване на проблема, обоснованият прием на пациенти обаче няма да се ограничава.

Освен това директорите на болниците ще имат право на вътрешно пренасочване и управление на средствата си.

Промени в таксата за първите 10 дни болничен престой не се предвиждат. Тя остава 4.80 лева, или два процента от минималната работна заплата.

Бюджетът за болнична помощ през 2010 г. е 708 милиона лева, като в Оперативния резeрв са предвидени още 125 милиона лева.

Промени в медико-диагностичните дейности и лекарствата не също не се предвиждат. Средствата за тях през следващата година са съответно 61 милиона лева и 320 милиона лева.

Документите за сключване на договорите с изпълнителите на извънболничната медицинска помощ се подават в 30-дневен срок от обнародването на договора в Държавен вестник.

Директорът на РЗОК разглежда подадените документи и сключва договори с лечебните заведения за извънболнична помощ до 15 февруари 2010 г., а с лечебните заведения за болнична помощ – до 20 януари 2010 г..

Вирни се горе