Деца се учат на актьорско майсторство от Миряна Найденова в библиотеката в Смолян

Деца се учат на актьорско майсторство от Миряна Найденова в библиотеката в Смолян

Актрисата Миряна Найденова отново е ментор в провеждащото се от 18 до 29 юли ателие „Актьорско майсторство” в „Детски отдел” на Регионалната библиотека „Николай Вранчев" в Смолян. Любознателните й възпитаници се докосват до света на театралното изкуство, като се научат да използват различни изразните средства и похвати за да „влязат в роля”. Освен това ще разберат значението на сценографията и изработят сами театрални костюми, разучат етюди от известни детски приказки, които ще представят в заключително представление. „Винаги завършваме с малка продукция, родена само от играта и въображението на децата. Моята работа е да ги провокирам и да ги насочвам, така че те да се чувстват удовлетворени, че създават нещо“, каза Миряна Найденова. Тази година малките актьори ще драматизират приказката „Дядо вади ряпа“. Но понеже времената се менят, менят се и персонажите и затова ние искаме да видим една съвременна баба, един съвременен дядо, внучка с куче, котка с мишка. Всеки си има някакво забавление, а за работата няма време“, добави актрисата – ръководител на ателието. Децата, участници в предишното ателие „Млад художник“, с ръководител Живка Кисьова, са изработили и декор.

„Две седмици не са достатъчни, за да се направи истински спектакъл, но са достатъчни, за да заразиш децата с любов към театъра, каза актрисата Миряна Найденова. Според нея всички деца са талантливи по един или друг начин. Тя е тази, която поощрява техните качества, а пътя, по който ще вървят, ще си го изберат сами.

Освен театралните занимания, по време на ателието по актьорско майсторство се четат и книги - част от задължителната литература. Това е начин да се привлече вниманието на децата, чрез превръщане на задължителната в приятна за четене творба.

Mirqna

Така актрисата Миряна Найденова, със своята енергия, опит и жизненост успява да провокира децата, да изкара на яве таланта на всяко едно от тях, да намери най-правилната задача за всяко едно от тях и да ги превърне в едни малки актьори, макар и само за две седмици. Те пък от своя страна й дават нова енергия и импулс.

„Ателието „Актьорско майсторство“ е последното за тази година. до момента минаха три ателиета в библиотеката – „Приказна кутия”, „Оцеляване сред природата” и „Млад художник”. Около 100 деца се включиха в инициативата на Регионалната библиотека в Смолян „Лятото, децата и библиотеката“, каза директорът Светлана Хаджиева.

bibli

Вирни се горе