Деца декорират глинени съдове и изучават традициите в музея в Смолян

Деца декорират глинени съдове и изучават традициите в музея в Смолян

Експозициите на Регионалния исторически музей (РИМ) в Смолян са част от ваканцията на близо 130 деца, включили се в летните занимания в музейните зали. Инициативата „Ваканция в музея“ се провежда за десета поредна година в РИМ „Стою Шишков“ в Смолян, заяви за БТА директорът на музея Валентина Василева.

Участниците в лятната школа се запознават с музейните експозиции и българските традиции. Мотото на тазгодишното издание на инициативата е „Научи българското“. Децата декорират глинени съдове, правят плъстени черги, изучавайки традиционни занаяти, предаде БТА.

Следващата им задача е да създадат видеоклипове, влизайки в ролята на музейни екскурзоводи. Във видеоразходката малчуганите ще покажат най-интересните музейни експонати, ще разкажат легенди или родови истории. В програмата на „Ваканция в музея“ са включени и две театрални постановки за деца на актрисата Десислава Минчева и режисьора Петър Тодоров. В музейните ваканционни ателиета децата се запознават и с родопските ястия, приготвяйки качамак. Предвидени са и съвременни теми като зелената енергия, работа с конструктори „Смолян като град на бъдещето".

Вирни се горе