Десетки вярващи се помолиха и благодариха на безсребрениците

Десетки вярващи се помолиха и благодариха на безсребрениците

В деня за прослава на двамата безсребреници чудотворци св. св. Козма и Дамян – 1 юли, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион възглави светата божествена Литургия в епархийския манастирски комплект над Смолян „Св. Пантелеймон“. Една от двете църкви в него носи имената на светите чудотворци, живели и пребъдващи с вярата в Христа вече близо 18 века. Те живеели в околностите на Рим, възпитани от родителите си в християнско благочестие и нравствени добродетели. Надарени с воля и усърдие, св. св. Козма и Дамян още от младини с благодарност към Бога изучили природните начини за лечение и с лекарско умение помагали на всеки нуждаещ се без да искат заплащане. Изцелявали в името на Бог и вярата в Христа. Затова още приживе били наречени "безсребреници".Убити са през 284 г. от лекар, завидял на славата им.

С Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в празничната Литургия съслужиха иконом Запрян Шиков, изпълняващ длъжността игумен на манастира и енорийски свещеник към храм „Св. Неделя“ в Райково, и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смолянски“ – Смолян. Благозвучните песнопения бяха от хористите към църквата „Св. Неделя“ в Райково с диригент Росица Казалиева. В богослужението взеха участие и петима иподякони: Валери Здравчев, Емил Дангов, Илия Михайлов, Даниел Апостолов и Иван Пенев. Желани гости на празника бяха монахините от манастир „Възнесение Господне“ в Сопот – игумения Ксения, монахиня Екатерина, послушница Марийка и послушница Румяна. Тук бе и председателят на Общинския съвет в Смолян инж. Димитър Кръстанов заедно със съпругата си.

Десетки вярващи от Смолян и района, а някои от страната, пристигнаха специално за храмовия празник на манастирската църква „Св. св. Козма и Дамян“, за да се помолят и с благоговение да благодарят на божиите помощните и наши застъпници светите безсребреници лечители и чудотворци. Както в тропара се казва: „Помилвайте нашата немощ, даром получихте, даром давайте и нам!“

На празничната св. Литургия специално бе почетен св. Йоан Рилски по повод пренасяне на мощите му на 1 юли от Търново в Рилската обител през 1496 г.

По традиция бе осветено Петохлебие и принесените хляб и пити за здраве. Подготвените миряни след пост и изповед получиха свето Причастие. След литията около църквата с храмовата икона на безсребрениците чудотворци е отслужен празничен водосвет. За всички имаше благословен обяд.

Манастирът „Св. Пантелеймон“ е дело на едноименната фондация с председател послушница-сестра Христина, към която с лична благодарност се обърна архимандрит Висарион. Целият манастирски комплект с двете църкви е предаден на Пловдивска св. митрополия. Неизменен помощник в манастира още от първата копка е брат Георги.

Не само на празник, манастирът се посещава целогодишно от българи и чужденци, които имат нужда да укрепят вярата си или да помолят за изцеление.

Росица Примовска

Вирни се горе