Десетия юбилеен международен медицински конгрес на ЮЕМФ се провежда в София

Десетия юбилеен международен медицински конгрес на ЮЕМФ се провежда в София

Почетно отличие за доц.д-р Андрей Кехайов от БЧК за постижения в медицината

Югоизточно-европейският медицински форум (ЮЕМФ) откри официално вчера своя Десети юбилеен международен медицински конгрес, който се провежда в периода 05.09-08.09.2019г., в х-л Маринела, гр. София, България. Конгресът обсъжда едни от най-приоритетните за Европа теми в областта на здравеопазването, като стареене на населението, бъбречни и сърдечни трансплантации, репродуктивно здраве, ортопедия и травматология и други.

В дневният ред на форума е интегрирана платформа за дискусии по политически свързаните проблеми на здравеопазването в страните от югоизточна Европа на тема – „Предизвикателства в здравеопазването през XXI век. Ценности и принципи“, в която участват Президентът на Световната Медицинска Асоциация – Проф. Леонид Айделман и Кирил Ананиев – Министър на здравеопазването на Република България.

Световната медицинска организация представлява близо 9 милиона лекари по света в повече от 100 държави. Нейната мисия е да служи на човечеството като се стреми да постигне най-високите международни стандарти в медицинското образование, наука и етика, както и да спомага за адекватно здравеопазването за всички хора по света.

Юбилейният десети конгрес е сред най-големите форуми за здраве в Европа, който събра в София лекарски елит от над 20 страни – ректори на престижни университети от Русия, Словения, Северна Македония, представители на академичната и научна общност, световно известни специалисти по трансплантации, членове на световни и европейски медицински асоциации, съсловни организации, директори на лечебни заведения, здравни мениджъри и други.

На официалното отриване присъстваха още народния представител от ПП ГЕРБ Д-р Красимир Събев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и много светила в медицината, предаде кореспондента на SmolyanNews.com

По-рано вчера Президентът на Световната Медицинска Асоциация – Проф. Леонид Айделман и Президентът на ЮЕМФ д-р Кехайов бяха приети от министър председателят на България Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на парламента и лидера на партия ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„Усъвършенстването и непрекъснатото надграждане на знанията и уменията на нашите лекари и медицински специалисти означават още по-качествени и съвремени грижи за българските пациенти“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Световната медицинска организация проф. Леонид Айделман и президента на Югоизточноевропейския медицински форум доц. Андрей Кехайов.

По време на срещата с премиера Борисов бе обсъдена възможността за по-тясно сътрудничество със Световната медицинска асоциация и Югоизточноевропейския медицински форум с цел намирането на по-ефективни решения на здравеопазването през XXI век. Доц. Кехайов отбеляза, че в рамките на медицинския конгрес у нас ще бъде приета Резолюция от София, която да очертае и да даде насоки за новите тенденции в сектора. А с присъствието си проф. Айделман, който е президент и на Израелската медицинска асоциация, заявява подкрепата си за всички лекари и медицински специалисти в тази част на Европа. Министър Ананиев изтъкна, че основните приоритети в политиката на Министерството на здравеопазването в значителна степен съвпадат с вижданията на Световната медицинска организация за налагащите се промени в здравните системи в световен мащаб.

Официалната вечеря по повод откриването на 10-тия конгрес бе дадена в залите на Националния исторически музей в столицата. Гостите имаха възможността да разгледат експозициите на музея и съкровищата на България. В официалната част приветствия поднесоха президентът на ЮЕМФ доц.д-р Андрей Кехайов, който заяви, че това е един изключително успешен проект и благодари на всички. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров също поздрави гостите и доц.Кехайов за чудесната организация и изключително актуалните теми, които се дискутират в рамките на конгреса в София и пожела още дълги години успешна дейност на ЮЕМФ. Генералният директор на БЧК връчи почетен приз на доц.д-р Андрей Кехайов за принос в медицината.

Гостите бяха поздравени с две изпълнения на големия Хайгашод Агасян -български композитор, инструменталист, поет и певец, а по-късно бе даден коктейл, реализиран от изключителните кулинарни способности на учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Смолян, по време на който гостите се насладиха на приготвените от тях родопски специалитети и вкусни предястия под съпровода на родопските песни и каба гайда.

На официална гала вечеря, която ще се проведе днес, 6-ти септември ЮЕМФ ще връчи традиционният годишен приз „Заслужил лекар на Югоизточна Европа” за изключителен принос към медицинската наука и практика. В допълнение ще награди отличилите се участници в конгреса с почетни плакети. Събитието се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Вирни се горе