Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова поздрави арденските родове за традиционния празник на селото

  Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова поздрави арденските родове за традиционния празник на селото

Едно от най-популярните смолянски села – Арда, отбеляза своя традиционен празник със среща на родовете и българо-гръцки събор. За двадесети пореден път арденци отвориха гостоприемно врати и посрещнаха стотици приятели от различни краища на страната.

Юбилейният събор бе открит от кмета на селото Недко Юруков, който поздрави с добре дошли всички гости и изрази радост от факта, че събитието за пореден път е събрало в родното си място всички арденци, независимо в кой край на света живеят. Той изтъкна, че всяка година заради празника приятелите на Арда се увеличават, което ги кара да бъдат още по-отговорни и грижовни към обичаите на селото.

Д-р Даниела Дариткова поздрави местните жители, изповядващи исляма с последния ден на Рамазан Байрям, който да даде мир и благоденствие на мюсюлманските семейства. Тя приветства и християните, за които все още е Богородичният пост, като пожела и на тях с добри сърца да посрещнат големия празник „Успение Богородично“ през следващата седмица. „Така различни и обединени от традицията и любовта към родния край в годините, родопчани сме следвали нелекия живот, който ни предостява планината. Но това, което ни е връщало винаги тук, е спазването на традицията, любовта към родния край и желанието ни за по-добро бъдеще за Родопите. Нека тази планина бъде притегателна сила за идните поколения, за да може на базата на традицията да вървим към по-добро европейско бъдеще на страната“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Председателят на ОбС Филип Топов също приветства жителите и гостите на събора, като пожела от името на всички общински съветници весело прекарване на празника. Той предаде на арденци специални поздравления от кмета на община Смолян Николай Мелемов.

И тази година бе организирана богата културно-музикална програма и народно веселие с оркестър „Мечта“. Трогателно за хората от региона бе участието на космическата Валя Балканска, която е родом от Арда, заедно с гайдаря Петьо Янев. За доброто настроение се грижеха трио „Шемет“, а традиционните за региона песни и хора бяха представени от клуб „Веселие“ при местното читалище, клуб „Хоро“ – Рудозем, пенсионерските клубове от Арда и Рудозем, деца от детската градина и училището в родопското село.

На празника на Арда и Арденските родове присъстваха още общинският съветник от ГЕРБ Борислав Георгиев и Емил Дурсев, директор на дирекция „Административно-информационно обслужване и Отбранително мобилизационна подготовка” в община Смолян.

Вирни се горе