Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание и вече имаме ясни заключения къде са най-големите проблеми и ще положим много усилия да ги променим.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в предаването "Неделя 150" по БНР в навечерието на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той акцентира и върху извънкласните дейности и дискусията за продължителността на учебната година.

По повод резултатите от организираната от Министерството на образованието и науката електронна анкета сред учениците във връзка с прегледа на учебните програми, министър Денков коментира, че математиката е била очаквана като проблем, но в хода на обсъжданията и анкетите е станало по-ясно къде са проблемите - в определени класове и учебници.

Той посочи също, че много тежък е преходът от обобщените предмети като "Човек и общество", "Човек и природа" към разделените предмети - история и география, химия и физика. Общите се приемат много по-добре от децата, дори единият от тях - "Човек и природа", се оказва много интересен за тях, след разделянето се оказва, че това са от най-проблемните предмети. Това е един от изводите, който не беше очевиден отначало, коментира просветният министър. Като друг проблем той посочи и много академичния стил на учебниците.

Той коментира и темата за продължителността на учебната година. Нашата учебна година е най-късата в целия Европейски съюз и в съседните ни страни. Разликата е значителна - с 25% по-малко от средната, каза министърът. По думите му идеята е учебната година да започва седмица преди 15 септември, примерно на 7 септември. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни", допълни Денков.

Министърът заяви, че с Бюджета за следващата календарна година учителските заплати отново ще бъдат актуализирани.

Вирни се горе