Денис Туйов с две титли на Олимпийския фестивал на БОК

Денис Туйов с две титли на Олимпийския фестивал на БОК

Над 430 бъдещи звезди в зимните спортове се състезаваха в последни 4 дни

Денис Туйов се превърна в най-титулуваният състезател в 12-о издание на Олимпийския младежки зимен фестивал, завършил днес в ски-зона Пампорово-Мечи чал над Чепеларе. Състезателят на Паничище грабна златото в два различни спорта – биатлон и ски-бягане и единствен си тръгна с две титли. Над 450 бъдещи звезди в белите спортове си дадоха среща през последните три дни в организираният от БОК форум.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, стартирали в младежки световни и европейски спортни форуми. Част от тях участваха на последните зимни олимпийски игри в Пекин 2022 и на завършилите преди месец младежки зимни олимпийски игри в Южна Корея. „Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.“

С тези думи се обърна към участниците генералният секретар на БОК Белчо Горанов по време на закриването и награждаването на призьорите от последния ден. Най-бързите в ски-бягането бяха отличени още от спортния директор Даниел Дуков и от Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе – градчето, което заедно със ски-зона Пампорово-Мечи чал бе домакин на фестивала тази зима.

В последния ден най-много злато спечелиха представителите на клуб Александър Логистик, грабнали половината от общо възможните 6 титли в отделните възрастови групи и за първи път в историята прекъснали доминацията на Паничище – Сапарева баня.

Организатори на зимният Фестивал, който се провежда вече 12-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат нови възможности да застанат на старт в пообеднелите напоследък спортни календари на федерациите.

Със състезанията в Пампорово Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести в Осогово над Кюстендил. Преди три години сред домакините се включи и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни снежни спортни региони в страната. През тази зима обаче популярният ни зимен център в Родопите за първи път приема всички стартове от програмата.

МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИЙСКИЯ ЗИМЕН ФЕСТИВАЛ ЧЕПЕЛАРЕ 2024:

СКИ-БЯГАНЕ

Момичета до 12 г.: Ивайла Семова (Аякс), Ивайла Кюркчийска (Паничище), Ивайла Георгиева (Аякс)

Момчета до 12 г.: Денис Туйов (Паничище), Илиан Чолаков (Рилски скиор), Божидар Дуков (Паничище)

Момичета до 14 г.: Николета Джелепова (Александър Логистик), Цветелина Генковса (Аякс), Габриела Георгиева (Аякс)

Момчета до 14 г.: Алекс Будинов (Александър Логистик), Константин Иванов (Аякс), Георги Стойчев (Тритон екстрийм)

Момичета до 16 г.: Адриана Ковачка (Паничище), Славина Тодорова (Рилски скиор), Мария Симеонова (Атмос)

Момчета до 16 г.: Петър Милев (Александър Логистик), Боримир Николов (Александър Логистик), Ивелин Машов (Рилски скиор)

Вирни се горе