Ден на отворените врати се проведе в Дирекция "Бюро по труда" в Смолян

Ден на отворените врати се проведе в Дирекция "Бюро по труда" в Смолян

Ден на отворените врати се проведе в Дирекция "Бюро по труда" в Смолян, а поводът бе 32 – годишнината от създаването на Агенцията по заетост. В мероприятието участваха областният управител на Смолян Емил Хумчев, представители на работодателите, между които бяха и предприятията „Амер Спорт“ – #Чепеларе, „Арексим” АД и „Гамакабел“ – Смолян, образователните институции, Община Смолян, лица търсещи активно работа и др.

bwroto

Домакинът на срещата, в лицето на директора на Дирекция "Бюро по труда" в Смолян, Рабие Кьосева запозна участниците с дейността на службата, като направи кратък анализ на ситуацията на пазара на труда и нивата на безработица през последните две години. Тя обърна и специално внимание на новото предизвикателство, а именно настанилите се в региона бягащи от войната украинци.

„Свързали сме се с всички настанени на територията, за която отговоря нашата Дирекция, а именно в общините Смолян, #Рудозем, #Баните и Чепеларе. От близо 78 жители на Украйна, 12 вече са наети на работа, което като процент, спрямо този в страната стоим на едно добро място“, подчерта Кьосева.

Дирекция "Бюро по труда" в #Смолян гарантира, че те ще бъдат добър посредник между работодателите, безработните лица и учебните заведения, като идеята е да се обучават кадри, които са нужни на бизнеса и да се запълни нишата на търсене на квалифицирана работна ръка.

Специално внимание бе отделено и на антикризисните мерки, с които държавата подпомага бизнеса.

Презентация по проблемите с миграцията, безработицата и новостите със справяне на проблеми представи д-р Анелия Пържанова от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", филиал – Смолян.

Психологът Венета Хаджиева представи пред аудиторията и най-младото средно учебно заведение в Смолян – СУ „Отец Паисий“. Младите таланти на училището поздравиха участниците с изпълнения на няколко народни песни.

Областният управител на Смолян Емил Хумчев заяви, че ежедневно ръководството на държавата работи в посока на намаляване на безработицата, в повишаване на квалификацията на хората, както и в помощ на бизнеса, за да могат да преодолеят по-лесно предизвикателствата на кризите.

Хумчев и Кьосева наградиха изявените ученици от СУ „Отец Паисий“ – Смолян, взели участие в детския конкурс за рисунка „Моята мечтана професия“, организиран по повод 32 години от създаването на Агенция по заетост.

Директорът на Дирекция "Бюро по труда" в Смолян, заяви че подобни срещи ще се превърнат в традиция и всеки заинтересован човек или предприемач, може да разчита на съдействие от тяхна страна.

Домакините на мероприятието получиха поздравления и цветя за своя празник.

otvireni vrati

Вирни се горе