Делото за присвояване в особено големи размери срещу бившия кмет на Неделино отново е отложено

Делото за присвояване в особено големи размери срещу бившия кмет на Неделино отново е отложено

За пореден път се отлага делото за присвояване в особено големи размери срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов. На насроченото за днес съдебно заседание в Окръжния съд в Смолян не бе даден ход по делото, тъй като не е приключила назначената съдебномедицинска експертиза за здравословното и ментално състояние на Беширов, предаде БТА.

Забавянето на експертизата е поради отвод на четирима от вещите лица. Оттеглянето им е мотивирано със заетост и причини, които нямат отношение към подсъдимия. На тяхно място са назначени нови вещи лица. Експертният състав трябва да даде заключение дали психичното и здравословно състояние на Беширов му позволяват да участва в съдебния процес. Делото бе неколкократно отлагано именно заради влошеното здравословно състояние на Беширов след преживени катастрофа, инсулт и черепно-мозъчна травма.

Обвинението срещу Стоян Беширов и още 8 подсъдими е за присвояване в особено големи размери. Процесът се разглежда в Окръжния съд в Смолян, след като делото бе изпратено от закрития вече Специализиран наказателен съд. Според обвинителния акт става дума за присвояване на 1 224 845 лв. чрез договори с фирми, на които е заплатено за неизвършени строително-монтажни работи през периода 2012-2015 г. Като извършители се посочват бившият кмет и бившият секретар на Общината, а в качеството на помагачи като обвиняеми са привлечени общински служител и управители на фирми, към които са превеждани публичните средства по фиктивни фактури. Съгласно констативни протоколи, подписани от Община Неделино, са изплатени над 1,2 млн. лв. за неизвършени дейности - изграждане на бент, подпорни стени, разчистване и укрепване на свлачище.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 септември.

Вирни се горе