Дело за безстопанственост срещу бивш директор на АПИ тръгва в Окръжен съд – Смолян

Дело за безстопанственост срещу бивш директор на АПИ тръгва в Окръжен съд – Смолян

Бившият изпълнителен директор на Агенция „Пътища“ (днес Агенция "Пътна инфраструктура" - АПИ) Албен Родопманов е обвиняем по дело за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Състав на Окръжния съд в Смолян днес постанови наказателното дело да се разглежда по общия ред.

Обвинението се отнася за ръководено от Родопманов строително дружество в Смолян, което спечели през годините множество обществени поръчки за инфраструктурни обекти. Според обвинителния акт Албен Родопманов като управител на дружеството не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазване на повереното му имущество в строителната фирма, съзнателно не е предприел действия по събиране на дългосрочни вземания на дружеството за над 2 млн. лв., като е допуснал да бъдат погасени по давност. Вземанията се отнасят за встъпване в дълг по кредит на свързано търговско дружество, което също е било управлявано и представлявано от Родопманов. В резултат на това е последвало разпиляване на имуществото на строителната фирма в особено големи размери - парични активи на стойност 2,1 млн. лева, според обвинението, предаде БТА.

Процесът срещу бившия шеф на АПИ е по повод сделки, след които строителната фирма бе трансформирана и се стигна до разпродажба на имущество, а останаха неразплатени заплати към стотици работници.

Делото срещу Албен Родопманов е насрочено за 25 април.

Вирни се горе