Делегация от Република Ирак бе на посещение в Смолян

Делегация от Република Ирак бе на посещение в Смолян

Областният управител Стефан Сабрутев бе домакин на делова среща с делегация от Република Ирак, водена от първият заместник областен управител на област Ниневия Sirwan Mohammad Khdir и кметът на община Мосул Zuhair Mousin Mohammed Al_Araj. Срещата бе организира по инициатива на Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП), съвместно с Българската търговско-промишлена палата. Визитата на иракската делегация бе с цел опознаване възможностите на български организации и фирми за участие в проекти, свързани с възстановителни дейности в гр. Мосул. Областният управител Стефан Сабрутев представи природните дадености, икономическите възможности на област Смолян, родопският бит и култура. От своя страна чуждестранните гости разказаха за ситуацията към настоящия момент в страната им. В срещата участваха представители на строителният сектор, дървопреработвателната и млекопреработвателната промишленост на територията на област Смолян, както и на туристическият бранш.

От делегацията обясниха, че от страната им има интерес за инвестиции в сферата на животновъдството, строителството, туризма, производство на български продукти, козметика. Като основен проблем обаче се очерта проблема с визовия режим, липсата на дипломатически представителства и на ново споразумение между двете държави.

Стефан Сабрутев заяви, че ще запознае министър-председателя на Република България Стефан Янев с поставените проблеми от участниците в срещата при предстоящото му посещение в края на седмицата в област Смолян. „Надявам се на положително решение в духа на това да се подобрят отношенията между двете държави, защото в исторически план с Ирак сме имали много добри търговски отношения. Надявам се икономическото сътрудничество между двете страни да укрепва!“, каза областният управител на Смолян.

От туристическият бранш посочиха, че е нужно ново споразумение за туристически обмен между двете държави, на което да се стъпи и да се подготви туристическа платформа за развитие на туризма, във всичките му форми. Като добра даденост за развитието на този отрасъл бе изтъкната близостта на летище „Пловдив“ до Пампорово и област Смолян.

Мосул е вторият по големина град в Ирак и един от най-пострадалите от военните конфликти в началото на 20 век. Градът губи и половината от населението си през последните 10 години. През 2012 г. то е било над 3 млн. души, а сега е около 1.6 млн. Половин милион бягат през 2014 г., когато градът е превзет от „Ислямска държава“ (ИДИЛ). През 2017 г. международните сили и иракската армия освобождават Мосул, но ужасът от войната и разрушенията оставят своя белег и до днес.

За спомен от Смолян, областният управител Стефан Сабрутев подари на чуждестранните си гости сувенирна гайда и каменна картина, представяща родопския фолклор.

Вирни се горе