Дебютно издание на Международния Документален „Родопи Филм Фест“ в Смолян

Дебютно издание на Международния Документален „Родопи Филм Фест“ в Смолян

Родопите стават домакин на новия и единствен по рода си фестивал за документално кино с фокус върху млади творци от цял свят. Фестивалът е символно продължение на емблематичния форум „Преглед на творчеството на младите филмови дейци“. провеждан от 1973 г. до 1991 г. в красивия планински град Смолян. Форматът от близкото минало е известен в киносредите с характерната си атмосфера, обособила специфично пространство за свободно изразяване и творчески обмен.

В периода между 16-ти и 20-ти септември 2021 публиката ще има възможността да се наслади на качествена селекция от български и чуждестранни филми, като тази година всички прожекции ще бъдат с вход свободен.

Една от основните цели на организаторите е да утвърдят името на фестивала на Балканите и да създадат условия за повече видимост на младите артисти от региона в областта на документалното кино. От друга страна изборът на локацията цели да стимулира развитието на културната дейност извън пределите на столицата ни. Инициативата е подкрепена от Гьоте-институт България и благодарение на тях един от ключовите документални режисьори в Германия, Андрес Файел, ще бъде специален гост на фестивала. Той ще проведе майсторски клас със студенти от България, Гърция и Турция. Шест от неговите филми ще бъдат показани в рамките на фестивала под формата на ретроспектива.

Друг акцент от програмата е специална поредица от филми за хора отвъд етикетите с названието „Под едно небе“. Това са документални филми посветени на ромското малцинство, селектирани в сътрудничество с Радмила Младенова, изследователка в Центърa за антициганизъм в университета Хайделберг. Селекцията в тази поредица не показва това, което обикновено се очаква от филмите за роми, тя не показва „цигански“ начин на живот и не превръща екзотичния фолклор в атракция, а вместо това показва страданието, причинено на хората в резултат на предразсъдъците.

Журито, което ще присъди награда за „Най-добър филм“ в две от конкурсните секции, се състои от Светослав Драганов, Диана Иванова и германеца Ян Босе. Патрон на фестивала е обичаният български режисьор, сценарист и актьор Георги Стоев – Джеки.

Голяма част от прожекциите ще са на открито при спазване на всички нужни мерки против разпространението на COVID-19. Програмата на фестивала може да видите на официалния сайт на РИФЕ – http://rife.bg/

Вирни се горе