Дебат за състоянието на Европейския съюз

     Дебат за състоянието на Европейския съюз

НА ЖИВО, онлайн, в Дома на Европа, София, сряда,

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще участва заедно с евродепутатите в ежегодния дебат за състоянието на Европейския съюз от 10.00 ч. българско време в сряда в Европейския парламент в Страсбург.

Речта за състоянието на Съюза и пленарният дебат в Европейският парламент ще се предават на живо и могат да се проследят от 10:00 ч. българско време в сряда, 15 септември с превод на български език на мултимедийната страница на Европейския парламент, по сателитния канал EbS+, както и на Фейсбук страницата на Бюрото на Европейския парламент в България.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да представи резултатите от работата на Европейската комисия през изминалата година, по-специално за справяне със здравната и икономическата криза, предизвикана от COVID-19. Тя също така ще сподели с евродепутатите визията си за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, включително икономическото възстановяване, борбата с изменението на климата, програмата за цифровизация и Конференцията за бъдещето на Европа.

Членовете на ЕП ще направят оценка на работата на Европейската комисията, на инициативите, предвидени за следващата година, като едновременно с това ще представят собствените си виждания и идеи, с цел да спомогнат за определяне на посоката на развитие на ЕС.

Прякото излъчване на дебата ще бъде последвано от онлайн дискусия в Дома на Европа, по време на която анализ на основните послания и значението им за България ще направят:

Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии

Гергана Паси, председател на ПанЕвропа – България

Мартин Владимиров, директор програма „енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията

В разговора ще участват също така Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България и Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Онлайн дискусията в София ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на Европейската комисия в България.

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася пред Европейския парламент реч за състоянието на Съюза. В нея се прави равносметка на постиженията през изминалата година и се представят приоритетите за следващата година. Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. Дебатът в Европейския парламент ще покаже напредъка на ЕС по основните приоритети, които бяха заявени преди година. ЕС продължава да полага усилия за овладяване на пандемията от коронавирус и да стимулира социалното и икономическото възстановяване от кризата. В по-дългосрочен план акцентът продължава да бъде върху създаването на условия за зелен преход и цифровизация.

Бюро на Европейския парламент в България

Вирни се горе