Дъжд и сняг днес, опасно време в 8 области в събота

 Дъжд и сняг днес, опасно време в 8 области в събота

Днес ще преобладава облачно време, съобщиха от НИМХ.

По високите полета на Западна България ще има условия за поледици. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса.

От запад на изток ще превали дъжд, в планините – сняг. В Източна България ще духа умерен юг-югозападен вятър; около и след обяд за кратко ще се усилва. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще са между 6 и 11 градуса, в източната половина от страната до 14 – 16 градуса. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и още ще се понижи.

Черно море

Над Черноморието облачността ще е значителна, след обяд ще има превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 13 – 16 градуса. Температурата на морската вода е 11 – 13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, по северното крайбрежие до 4 бала.

Планините

Над планините ще преобладава облачно време. Ще има валежи от сняг, под 1700 метра – от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър и с него температурите още ще се повишат. Максималната на 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра – около минус 1.

За събота,

11 декември, НИМХ издаде предупредителен жълт код за опасно време за 5 области на страната.

Това са Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково. Там предупреждението е за значителни валежи.

А за трите области Благоевград, Смолян и Кърджали НИМХ издаде предупредителен оранжев код за значителни валежи от дъжд.

Ето и останалата прогноза за уикенда:

През нощта срещу събота валежите временно ще спрат. В събота още сутринта от югозапад отново ще завали. До края на деня валежите ще обхванат и североизточните райони. В западната половина от страната минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, максималните – между 4 и 9 градуса, а в източната, където вятърът ще се задържи умерен с южна компонента, ще са все още сравнително високи, около и над 10 градуса.

Неделя

През нощта срещу неделя валежите ще продължат, значителни по количество ще са в Западна и Южна България. В неделя още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад ще прониква студен въздух. В Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Валежите ще отслабнат, и в много райони ще спрат. В Източна България през по-голямата част от деня ще се остане топло за първата половина от декември.

Вирни се горе