Държавният архив в Смолян отбелязва 60-ата си годишнина

 Държавният архив в Смолян отбелязва 60-ата си годишнина

Държавният архив в Смолян съхранява паметта и историята на региона. Архивите не са просто институция, а паметта на нацията, пазейки истината за историята, каквато е написана в документите, те са обективният и безпристрастен свидетел на всички процеси, през които е преминал нашият народ и държава. Това посочи директорът на Държавния архив Милка Матушева на официално честване по повод 60-годишнината на архива в Смолян, предаде БТА.

Създаден през януари 1963 г., архивът днес разполага с над 2720 фонда, съхранили близо 190 хиляди архивни единици – документи, спомени, фотографии, филми. Държавният архив в Смолян притежава и най-богатата колекция от османо-турски документи сред регионалните архиви в страната, посочи директорът. Във фондовете в смолянските хранилища са запазени над 12 000 османо-турски документи, повечето от които са преведени на български език, а най-старият е от 1615 г.

В Държавния архив в Смолян са предоставени през годините и личните архиви на видни личности, свързани с Родопите, като Екзарх Стефан, Христо Попконстантинов, Илия Белковски, полк. Владимир Серафимов и др.

По повод юбилея в залата на ДА – Смолян бе представена изложба „Съкровищата на Държавните архиви“.

Вирни се горе