Държавен архив Смолян с дигитална изложба „Паметници на честта“

Държавен архив Смолян с дигитална изложба „Паметници на честта“

По повод 110-годишнината от Балканската война (1912-1913 г.) и в навечерието на празничния за смолянчани – 21 октомври, Държавен архив – Смолян представя дигиталната си изложба „Паметници на честта“. Специален час по родолюбие се проведе днес в СУ „Св. Св. Кирил и Методий в Смолян, където главен експерт Елена Стоянова представи изложбата пред ученици от VІІ, ІХ и ХІ класове, хуманитарен профил. Поканата към Държавен архив - Смолян беше отправена от основния организатор - г-жа Славка Палагачева. Тя показа и изложба на ученици, отново посветена на Балканската война, която преди 10 години беше изготвена от нейни възпитаници и архивни служители по повод 100-годишнината от Освобождението на родния ни край.

Изложбата на Държавен архив Смолян съдържа 21 дигитални табла, в които се разказва за паметниците, съхранили за идните поколения нашето преклонение пред саможертвата на героите, извоювали свободата за Родопа планина. Изложбата започва с информация за паметника - констница на връх Средногорец. В Държавен архив Смолян се пазят снимки и документи още от възникването на идеята за построяването на паметника, първата копка през 1932 г., на която скъп гост е прославеният полк. Владимир Серафимов. Родопчани помнят подвига и заслугите му, посрещат го изключително радушно и го носят на ръце до върха. Тогава полк. Серафимов гостува за последен път на родопчани. Той умира месеци преди откриването на паметника през 1934 г. В знак на признателност към подвига на полк. Владимир Серафимов и водените от него войници, през 1932 г. село Аламидере е преименувано на Полковник Серафимово, а връх Кавгаджик на Средногорец.

Дигиталната изложба разказва още за храм паметника „Св. Георги Победоносец в гр. Рудозем, осветен през 1925 г. в чест на загиналите военнослужещи от 21 Средногорски полк.

Сравнително по-нов паметник е този на полк. Владимир Серафимов на Новия център в Смолян, открит тържествено на 23 октомври 1992 г., по повод 80-годишнината от Балканската война, в присъствието на все още живата дъщеря на полк. Серафимов Лиляна Тотева.

Архивните специалисти отделят място и на Паметника – костница в Чепеларе, посветен на всички чепеларци, загинали във войните, водени от България за защита на националните й интереси. Открит е през 1937 г. и наподобява този на връх Шипка.

През 1948 година в Райково е открит паметник – костница, „за вечна почит и признателност на ония съграждани, които дадоха живота си за свободата на целокупния български народ“.

През 1943 година в новопостроеното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян е монтирана паметна плоча с имената на загиналите през 1885 г., 1912-1913 г. и 1915-1918 г. от Смолянска община. По сведения на местни краеведи плочата е преместена във фоайето на Учителски институт, от където, след възникнал пожар, е свалена. През 2018 г. е открита, възстановена и поставена до входа на Военен клуб Смолян.

Паметници на загиналите за свободата на нашата родина има още в чепеларските села Хвойна и Павелско, над село Стойките, в Златоград и др.

arhiv

horata

Вирни се горе