Държавата - тройкаджия в грижата за децата

Държавата - тройкаджия в грижата за децата

Близо една трета от децата у нас живеят в бедност. Това сочи доклад на Националната мрежа за децата, цитиран от БНР. Детската бедност в България е най-високата в Европа.

Повече от половината българчета живеят в риск от бедност, а средната стойност за Европа е 27 на сто, каза Вяра Иванова – координатор “Детски политики” в Националната мрежа за децата. Припомняме, това става ясно преди седмица от анализ на Евростат за децата в риск от бедност в Евросъюза.

Иванова посочи препоръките за борба с бедността на Национална мрежа за децата. Сред тях е и облекчение на данъците и таксите са родителите. Пепоръчва се въвеждане на семейно подоходно облагане, което да отчита реалния брой членове на семействата, въвеждане на достъпни и достатъчни на брой услуги и форми на грижа за децата, целенасочена подкрепа за самотни и многодетни родители и въвеждане на една самостоятелно обособена семейна политика, каквато за момента липсва.

Национална мрежа за децата представи за втора поредна година независим доклад за правата на децата „Бележник 2013. Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Това е независим преглед, който показва степента на изпълнението на ангажименти, свързани с политиките за деца и семейства и поети от правителството.

Правителството получи тройка за грижата за децата на България.

Докладът разглежда 5 области и поставя следните оценки:

Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето – Среден 2. 71 Семейна среда и алтернативни грижи – Среден 2. 93 Здравеопазване – Слаб 2. 38 Образование – Среден 3. 00 Детско правосъдие – Среден 3. 44

Бележникът е развит на базата на данни и факти, предоставени от държавните институции и медии. Освен посоченото развитие в съответната политика, се предлагат и конкретни препоръки, които да подкрепят работата на държавната администрация и политическите партии в изграждането на действия за правата на детето.

Ето и основните 13 препоръки, описани в Бележника, които ще доведат до подобряването на живота и благосъстоянието на децата в България са:

Омбудсман за детето, който да следи за спазването на правата на децата; Достатъчно на брой форми на грижа за отглеждането на деца и подкрепа на родителите; Стандарти за превенция на изоставянето на бебета; Увеличаване броя на социалните работници и подобряване качеството на социалната работа; Премахване възможността за разсиновяване и практиката „тайна на осиновяването"; Подобряване работата, свързана с процеса по деинституционализация и услугата приемна грижа; Създаване на центрове за майчино и детско здраве във всички области; Развитие на мрежа за психиатрична помощ и подкрепа за деца и млади хора в цялата страна; Предприемане на спешни мерки за намаляване на детската смъртност в областите с най-високи показатели; Модернизиране на българското училище чрез нов закон за образованието; Изграждане на специализирани помещения за разпит на деца по определени стандарти; Развитие на услуги за деца с поведенчески проблеми; Въвеждане на регистър на извършителите на сексуални престъпления срещу деца.

Бележникът ще бъде представен на 23 април 2013 г. в Министерски съвет на среща-дискусия, ръководена от Деяна Костадинова, заместник-министър председател и министър на труда и социалната политика с представители на държавните институции.

Вирни се горе