Държавата ще подарява 12 000 лв. за покупка на електромобил

Държавата ще подарява 12 000 лв. за покупка на електромобил

България, която е известна с провали, безпомощност и липса на визия в битката за чист въздух, се готви да въведе нови стимули за покупката на електромобили (те се водят ”зелени” коли). Граждани, които искат да подкарат модерно возило, задвижвано от ток, ще могат да кандидатстват за помощ от държавата в размер до 12 000 лева.

Това е е записано в новата оперативна програма “Околна среда” – за периода 2021-2027 г., която е публикувана като проект за обществено обсъждане в портала strategy.bg. За такива дотации се предвиждат общо 30 млн. евро. Като се има предвид, че електромобилите не са никак евтини, субсидията ще стигне за покупката на 10 000 ел. коли. Досега имаше по-скромни насърчения – собствениците на електромоиби могат да паркират гратис в платените зони и са освободени от данък МПС.

Авторите на идеята предлагат въвеждане на паричен стимул, но с доста стеснено поле. Субсидии ще има само за жители на градове с хронично замърсен въздух. Освен това кандидатът за електромобил трябва да предаде за рециклиране стара замърсяваща кола. В проекта се посочва, че “стара” означава с клас Евро 1 или по-зле – тоест става дума за МПС, произведени пред 90-те години и по-назад. Повечето такива коли вече са предадени за автоморгите или стоят на трупчета в задни дворове пише още “Сега”.

Мярката е включена в проектопрограмата “Околна среда” като част от плана за обновяване на автопарка в страната ни. Старите коли, особено дизеловите, се смятат за голям виновник за отравянето на въздуха с вредни газове и опасни прахови частици. Но идеята със субсидиите едва ли ще реши проблемите, по-скоро прилича на стремеж да се угоди на Брюсел и на мощното лоби на производителите на коли, задвижвани с ток.

Трудно е да си представим как човек, който кара трошка, ще намери достатъчно пари и кураж, за да плати за чисто нов лъскав електромобил, та дори и с щедра държавна помощ, тъй като все още цените на тези МПС са твърде високи. Това означава, че от мярката биха могли да се възпопзват само заможни хора. Отделен проблем е, че в България все още има прекалено малко станции за зареждане на електрически коли.

Вярно е, че след първоначалната значителна инвестиция поддръжката на електромобила е по-евтина и лесна в сравнение с колите с двигатели с вътрешно горене. Но животът на електробатериите е много кратък (поне засега), а смяната излиза твърде скъпо, пък и пробегът с едно зареждане е доста малък и трябва да се търси контакт за ново зареждане. Освен това самото зареждане на батерията отнема време, особено ако зарядното не е от бързите. Пробегът на електромобила много зависи от атмосферните влияния – ако е топло или при студ батерията се изтощава по-бързо.

Вирни се горе