Държавата почти спаси парите за 5 водни проекта по ИСПА

Държавата почти спаси парите за 5 водни проекта по ИСПА

Средствата по 5 водни проекта по програма ИСПА почти сигурно ще бъдат спасени, а за още 3 продължават преговорите с Европейската комисия, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

От Брюксел са обещали да удължат финансовите меморандуми на водния проект на Столична община и проектите за рехабилитация на водопреносните и канализационните системи в Кюстендил, Варна и Смолян. По повечето от тях имаше сериозно изоставане и дори временно спиране на дейностите, което доведе до риск от загуба на средства по предприсъединителната програма.

Програма ИСПА приключи в края на 2010 г., а до средата на тази трябва да минат проверките от Брюксел. По тази програма се изпълняват над 40 големи инфраструктурни и водни проекти, а общият бюджет надхвърля 1.47 млрд. евро. Заради значителното забавяне на редица проекти от Брюксел още през 2009 г. предупредиха, че България може да връща неусвоените над 500 млн. евро.

По данни на Министерство на околната среда и водите за периода 2003 година – октомври 2009 година по програмата са платени почти 230 млн. евро за изграждане на пречиствателни станции, канализационни мрежи и депа за отпадъци. За последните 14 месеца за такива проекти са разплатени още 208 млн. евро. Така, според Нона Караджова, за малка част от времето са свършени почти 50% от работата за предишните 7 години. След последните плащания в края на 2010 година усвояемостта по програмата е достигнала почти 64%, а ако бъде одобрено удължаването на сроковете по 8-те посочени от Нона Караджова проекта, усвояемостта на средства по ИСПА ще надхвърли 70-75%. Министърът на околната среда и водите определи това като много добър процент дори за старите страни членки на ЕС.

Вирни се горе