Дарителска кампания набира средства за ремонт на камбанария на 150–годишна църква

 Дарителска кампания набира средства за ремонт на камбанария на 150–годишна църква

Дарителска кампания набира средства за ремонта на камбанарията на построената през 1874 г. църква „Св. Никола“ в родопското село Арда, обяви Никола Манолов, представител на инициативния комитет за възстановяване на храма. С дарения от местни жители и потомци на фамилии от Арда вече е ремонтирана покривната конструкция на храма.

Църквата в селото, обитавано от мюсюлмани и християни е издигната след издаден през 1873 г. ферман на Султан Махмуд II, според информация в книгата „Църковното дело в с.Арда“ с автор Димитър Димитров. Хронологията около построяването и освещаването на православния храм е част от драматичната и бунтовна история на селото. Султанският ферман е издействан с посредничеството на Ксантийската митрополия, а разрешението включвало задължителните изисквания „църквата да е съществувала от старо време, да се запази в първоначалния ѝ вид и да не е близо до джамията“.

Необходим е спешен ремонт на камбанарията на храма, посочва инж. Иван Георгиев от инициативния комитет. Дарителската кампания е обявена, за да се осигурят средства за възстановяване на рушащата се мазилка, укрепване на стълбището и купола, както и поставяне на каменна облицовка. От инициативния комитет очакват в кампанията да се включат потомци на родове от с.Арда от страната и чужбина, за да бъде възстановен храмът в навечерието на неговата 150-годишнина, предаде БТА.

Снимка: БТА

Вирни се горе