ДАРЕНИЕ ЗА КЪЩАТА-МУЗЕЙ ЛАСЛО НАГИ НАПРАВИХА ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ НА СМОЛЯН, КИШПЕЩ

ДАРЕНИЕ ЗА КЪЩАТА-МУЗЕЙ ЛАСЛО НАГИ НАПРАВИХА ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ НА СМОЛЯН, КИШПЕЩ

Любовта на Ласло Наги е пренесена на уникална мозайка, изработена от унгарската художничка Мария Хорват

Дарение за къщата-музей Ласло Наги направиха днес делегацията от побратимения на Смолян, Кишпещ. В достолепната Гьорджева къща е приютена веществената памет за поета, изживял земния си път с Унгария в кръвта и България в сърцето.

Уникалната мозайка се състои от три части , автор е унгарската художничка Мария Хорват.

На събитието присъстваха кметът Николай Мелемов, кметът на Кишпещ Петер Гайда, Йордан Тютюнков – председател на Българския национален съвет на Кишпещ, зам.-кметът на побратимената ни турска община Ялова Наим Ардиш, съветникът Ахмет Кумали, директорите на дирекции Мухаммет Озтюрк , Еркут Ферхатоглу, зам.-кметът Марин Захариев и директорът на РИМ „Стою Шишков“ Валя Василева.

Гостите останаха очаровани от стопанисването на къщата-музей, уредникът й Мария Маргаритова ги посрещна по родопски обичай с пита и мед. По-късно тя изнесе беседа за значението на творчеството на Ласло Наги. Преводите му превръщат българската народна поезия в част от унгарската литература, както по отношение на стиха, така и на митологията, но същевременно може да се твърди, че българската поезия е богат извор на творчеството за Ласло Наги не са по отношение на народната, но и авторската поезия, защото той превежда и съвременна лирика – стихове на Христо Ботев, Пейо Яворов, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и други, посочи Маргаритова.

Кметът Мелемов благодари за дарението на унгарските гости и заяви, че съвместното ни сътрудничество с Кишпещ е от много години и е изключително ползотворно за двете общини, защото се развива динамично.

„Радвам се, че отново съм тук и двустранните ни взаимоотношения се развиват успешно особено в областта на културата. Приемете нашия подарък на който смолянчани дълго време ще се наслаждават. Мозайката на Мария Хорват се състои от три части. В нея се пренася любовта на Лалсло Наги . Художничката е използвала мотиви от графиките и рисунките на унгарския поет.

Хорват сподели, че преди години е била в България и не си е представяла, че ще се открие музей на Ласло Наги. Тя с удоволствие дарява произведението, което е сътворила, за да допълва атмосферата в къщата-музей.

Василева и Маргаритова също благодариха за безценния подарък, защото космополитния Ласло Наги се приема от смолянчани като свой.

muzei

Припомняме, че на 18 юни, 2019г. бе открита обновената експозиция в къщата музей „Ласло Наги“ под наслов „Кой любовта ще пренесе“, носеща заглавието на най-известното стихотворение на унгарския поет, който е и почетен гражданин на Смолян.

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на международна Ботевска награда и орден "Кирил и Методий". Превел е над 10 000 стиха от българската поезия. Три пъти получава наградата "Атила Йожеф", отличен и с унгарската държавна награда "Кошут". Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. "дълги песни". Поетът е автор на 24 книги. На български са издадени четири негови стихосбирки. Той пристига в България през 1949 г. със стипендия. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. Добрите му впечатления от България често го връщат в страната ни, придружаван от съпругата му – поетесата Маргит Сечи.

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе