Да се изсветли коалицията,която управлява община Смолян, настояват от БСП

Да се изсветли коалицията,която управлява община Смолян,  настояват от БСП

Двамата общински съветника на ДПС в Смолян да се определят като опозиция или част от властта, която управлява общината, понасяйки всички отговорности. За това призова на пресконференция ръководителят на групата общински съветници от БСП- Смолян адвокат Милко Гавазов.

В брифинга участваха още областният лидер на партията Дора Янкова, съветниците Рабие Кьосева, инж. Димитър Кръстанов, както и членовете на общинската организация на партията Петър Харадинов, Евгений Атанасов и Георги Кисьов.

Гавазов обясни, че вече седми месец местния парламент и кмета на общината внасят за обсъждане от съвета преписани или стари документи с нови дати. Някои от тях, като бюджета за тази година, са били преписани от 2008г. „Решенията в Общинския съвет се приемат по неясно дефиниран за обществото начин, а имено по неписана коалиция между 13-те съветника на ГЕРБ и двама съветника на ДПС“, посочи Гавазов и призова представителите на Движението да се обозначат като опозиция или част от управляваща коалиция, за да носят и съответната отговорност, припомняйки, че в мандата на Дора Янкова е имало ясно разписана коалиция межди БСП и ЗНС, която е носила заедно негативите и позитивите от управлението.

Според шефа на социалистите в местния парламент в Смолян се прави опит да се пренесе модела на държавното управление, където ГЕРБ разчита на подкрепа по неясен начин от независими депутати, т.е. по неясни принципи. Според Гавазов, седем месеца нито кмета, нито Общинския съвет в Смолян работят пълноценно. „Г-н Мелемов прави опити за елементарно копиране на премиера. За него Законите, с които се ръководи и управлява община Смолян са досадна формалност“, каза още Гавазов. Той заяви, че БСП е дала достатъчно време като толеранс за новата власт, но вече търпението се е изчерпало и затова Левицата ще засили натиска съгласно законните си правомощия, защото „политиците трябва да работят в интерес на хората, а не в интерес на сенчести и лични интереси“.

Общинският съветник инж. Димитър Кръстанов заяви, че кмета на общината прави сериозна грешка давайки общинските гори за стопанисване на Горското предприятие. „Без никакви мотиви, без анализ ще спечели или загуби общината от тази сделка, ние предоставяме хиляди декари гори на фирма, която не е ясно дали ще внася някакви печалби в местната хазна“, заяви инж. Кръстанов. По думите му решението е прието и с конфликт на интереси, тъй като съветничката от ГЕРБ Величка Бодурова е главен счетоводител на Горското предприятие, а колегата й Елин Лилов работи в Държавно горско стопанство –Смолян. Социалистите призоваха областният управител да се намеси и да провери скандалното решение.

Инж. Кръстанов запита и какво се случва с рехабилитацията на главните пътища в региона, защо има спрени обекти, защо пътят Асеновград- Смолян е с най-лошото състояние в страната, въпреки ремонтите. Представителите на БСП запитаха и как Детско -юношеския ансамбъл заедно с преподавателите си от Общинския детски комплекс се е преместил в читалище „Христо Ботев“ и защо няма санкция за това от местния парламент, тъй като по този начин се е съсипал още един бисер на града. Готвят ли планетариума в Смолян да бъде даден в ръцете на някои предизборен спонсор на ГЕРБ, който да лапне приходите от посещения и това ли значи, лансираната от кмета Мелемов тема за публично-частно партньорство?

Поставиха и въпроса за бъдещето на Ансамбъл „Родопа“, както и сградата на Родопския драматичен театър, която уж е общинска, а в същото време сцената се ръководи от Пловдив. Социалистите за пореден път алармираха и за политика на извиване на ръце, чистки и саморазправа, като част от желанието за власт на всяка цена.

Вирни се горе