Да направим план за стаята

Да направим план за стаята

Ако планирате да се нанесете в нов апартамент или къща, сигурно вече обмисляте как да планирате дизайна на стаите си. Цветовете, подбора на мебели и разположението им в пространството, са важни фактори, които определят дали стята ви ще бъде функционална, практична и красива. Според пространството с което разполагате например, може да заложите на двойни или единични легла и подредбата на мебелите да варира. Ето и кои са основните неща, които да вземете предвид при планирането на една стая.

Първи стъпки при планиране на стаята

Първата стъпка, които трябва да предприемете при планиране на стая, задължително е да вземете всички размери, включително на цялостното пространство и на вече налични мебели или неправилни форми на стените. След като разполагате с размерите, направете скица на всяка стая поотделно, начертайте местоположението на вратите и прозорците и впишете размерите за всяка стена/налична мебел.

За да създадете скица, може да използвате бял лист хартия и молив и да нанесете чертежа сами. Ако сте перфекционисти или ви е по-удобно, може да използвате безплатни софтуери, разработени специално за тази цел.

За каква цел ще се използва стаята и кои ще бъдат нейните фокусни точки?

След като вече разполагате с ясна скица на стаите в бъдещото ви жилище, определете за каква цел ще се ползва всяка една от тях и преценете кои ще бъдат точките на фокус в нея. Например, за една всекидневна може да определите центъра като място, където ще има разположени маса и столове, където живущите да се хранят. В една спалня, бихте се фокусирали над двойно или единично легло в комплект с нощни шкафчета, в зависимост от това колко човека ще я използват. Според вида жилище, камина и канапе могат да бъдат фокусната точка на един хол.

Направете списък с всички мебели, които желаете да присъстват в стаята, дори да не сте избрали конкретните модели все още. Визуализирайте как би изглеждало помещението, като размествате мебелите и правите различни скици и подредба.

Изберете подходящи цветове и светлини

Подходящите цветове са основна част от плана за всяка една стая. Всеки цвят влияе на сетивата и усещанията по различен начин. Ако желаете да постигнете чувство за живот и енергия, може спокойно да заложите на цветове, често срещани сред природата, като например жълто и зелено. Синьото напомня за морските брегове и влива свежест във всяка обстановка. Лилаво, розово и други подобни цветове от своя страна са по-романтични и релаксиращи.

Светлината и осветителните тела също са много важен акцент, на който всеки трябва да обърне внимание. Жълтите нюанси на светлината обикновено помагат да се постигне чувство на сигурност и уют, докато сините нюанси допринасят със студенина и фокус, правеща ги по-подходящи за офис пространства, например.

Изберете мебели за почивка и хранене

Следващата важна стъпка от планирането и дизайна на вашата стая е да изберете подходящи мебели за почивка и хранене. В това число влизат маси, столове, легла, канапета, дивани и други подобни. Тук е важно да се придържате към основната цел на стаята и нейните фокусни точки, особено ако не разполагате с много голямо пространство.

Използвайте правилата на симетрията или изберете подходящи килими и черги, по които да направлявате разположението на мебелите. Отново използвайте скици, за да създадете визуална представа за това как би изглеждала стаята.

Осигурете достатъчно свободно пространство

Важна част от планирането на една стая е да осигурите достатъчно свободно пространство, за да “диша”. Претрупаните с мебели стаи са не само непрактични и не изглеждат добре, но и затрудняват преминаването на живущите в помещенията. Набавете само най-необходимото и го разположете по такъв начин, по който стаята ще изглежда свежа и подредена. Това правилно важи особено за малки помещения.

Помислете за допълнителни аксесоари, декорации и стените на стаята

Една от финалните стъпки при планирането на една стая, е да изберете подходящи декорации или аксесоари, за да допълните цялостното чувство на помещението. Може да добавите картини по стените, килими по земята или красиви растения. Вази, свещници, купи, рафтове с книги и други са само някои от идеите, които може да използвате за вашето помещение.

Източник на изображението: Expedo.bg

Вирни се горе