Д-р Стефан Тодоров /началник на АГ-отделението в МБАЛ –Смолян/: „370 бебета през 2021 г. в Смолян. Това не е демографски срив, а демографска катастрофа“

Д-р Стефан Тодоров /началник на АГ-отделението в МБАЛ –Смолян/: „370 бебета през 2021 г. в Смолян. Това не е демографски срив, а демографска катастрофа“

Д-р Тодоров, каква беше за вашето отделение 2021 г.?

Една трудна година, но със задоволство мога да кажа, че 2021 беше с добър резултат. През миналата година тук се родиха 370 бебета, с четири по-малко в сравнение с 2020 г. Резултатът ни удовлетворява. Другото, което е много радващо е, че за поредна година имаме нулева майчина и детска смъртност. От друга страна трудно се работи, предвид това, че имаме нужда от още двама неонатолози. В момента двете колежки са в пенсия и ако напуснат, ще трябва да затворим отделението. Това обаче е проблем в цялата страна и касае не само нас, а и други болници. Неонатологията е специалност, с която младите не искат да се занимават. Въпреки всичко успяваме. Заради този проблем сме принудени да изпращаме част от ражданията, когато става дума за недоносени бебета, към Пловдив и големите болници.

Като цяло тенденцията за намаляване на ражданията през годините се запазва, нали?

Преди 38 години, в далечната 1984 година, когато започнах работа, ражданията бяха около 2 000 – 2 200 в Смолян. Освен това имаше още четири родилни домове в региона – Мадан, Златоград, Девин и Рудозем. Да не говорим преди аз да дойда на работа, когато е имало и селски родилни домове в Могилица, Смилян, Борино, Върбина и т.н. Около 2 500 – 2 700 са били ражданията в цялата област тогава. В момента в областта са около 400. Сами виждате колко е паднала раждаемостта за 38 години. И ако навремето говорихме за демографски срив, то в момента става дума за демографска катастрофа. Основния проблем за това е намаляване броя на жените в детеродна възраст. Голяма част от жените във фертилна възраст напускат страната. За миналата година имаме около 6 500 емигранти. По-голямата част от тях са в точно такава възраст. От друга страна стои въпросът със социални мерки за покачване раждаемостта.

От началото на 2022г. колко бебчета са проплакали в родилното отделение на болницата в Смолян?

До 18 януари са се родили 16 бебета. Първото за годината се роди на 4 януари и е момченце, а завършихме 2021 година с момиче, което се роди на 31 декември. Такава беше тенденцията и миналата година.

Запазва ли се тенденцията жените да раждат в по-зряла възраст?

Средната възраст на родилката по-рано беше 25-27 години, сега се е качила на 32 – 35 години. Има си причини за това. Жената иска първо да бъде социално осигурена – да има финансова независимост, професия, жилище, след това вече мисли за поколение. Тук призовавам жените да не изчакват толкова, тъй като шансовете за забременяване след 36 – 37 години рязко намаляват. Даже в момента в инвитро центровете в страната не приемат жени над 40 години. Преди беше до 42 -43 години, но падна възрастовата граница, с цел да бъде успешна инвитро манипулацията.

Какво раждане предпочитат съвременните жени – по нормален начин или със секцио?

Вече стана модерно секциото. Има много основателни причини жените да изберат секцио. Много бъдещи майки се страхуват от нормалното раждане, от неизвестното, от болката и т.н. Предпочитат да бъдат обезболени, да не чувстват никаква болка. Освен това все повече се налага моделът на еднодетното семейство и затова предпочитат да заложат на по-сигурно – секциото.

Как стоят нещата относно кадрите във вашето отделение? Лекари, акушерки, мед. сестри, за да говорим за избор на екип?

Всяка голяма болница има ценоразпис за избор на лекар и медицински екип при раждане. Цените в нашата болница са едни от най-ниските в страната и не са променяни с години. Избор на екип е 400 лв., избор на лекар 250 лв., друг е въпросът дали жените имат вече възможност за избор. През 1984 година бяхме 14 акушер-гинеколози в момента сме пет – шест, заедно със специализантите. За 38 години в отделението са дошли само три нови акушерки. Всички останали са в пенсионна възраст.

Няма ли желаещи? Не е ли предпочитана вашата специалност?

Привлекателна е дотам, че е смятана за благородна, иначе е много трудна. Ще ви дам един пример – лекарят, който приема родилката, трябва да прецени по какъв начин да планира раждането, да събере екип навреме и да изкара живо и здраво, доносено бебе. Екипът за секциото се състои от осем човека – оператор, асистент оператор, анестезиолог, анестезиологична сестра, неонатолог, неонатологична сестра , акушерка, санитарка. Тези осем човека трябва да се съберат навреме, за да бъде раждането успешно. При нормалното раждане тази бройка е от пет човека екип. В АГ – отделението се работи на принципа 24/7/365, тоест ние нямаме час, в който да липсва дежурен лекар. Това води до амортизация, затова искам да благодаря и да поздравя всички колеги.

Как се отрази пандемията, вече втора година, на работата ви? Как се справяте с това предизвикателство?

Вие знаете, че преди две години, през месец март, първата бременна в България с Ковид-19 беше в Смолян. Жената беше от Бенковски. Всичко премина добре. В отделението спазваме всички противоепидемични мерки. При приемане на всяка родилка задължително правим антигенен тест. При положителен я настаняваме в самостоятелна стая, изолираме я. Екипът, който я обслужва е със защитни облекла. Правим винаги консултация с инфекционист и ако се налага, той предписва съответната терапия, а родилката се лекува в нашето отделение. През 2021 г. имахме две родилки и три-четири бебета с Ковид-19. За щастие всичко е наред, нямаме усложнения при тези родилки и при бебетата.

Вашият екип ваксиниран ли е?

Има около 10 %, които не са ваксинирани. Те работят с антигенен тест, който се прави през ден. Призовавам всички да се ваксинират. Все пак ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването. Хора ,моля ви пазете и нашето здраве, както ние пазим вашето. Ние, като сме ваксинирани пазим вашето здраве, така че е добре и вие да бъдете ваксинирани.

През изминалата година имаше ли тежки гинекологични операции?

Миналата година имаме един казус – жена с миома, която се оказа, че е алергична към 22 неща. Наложи й се почти без упойка да изтърпи самата операция, а постоперативния период – без никакви обезболяващи средства. Всичко премина успешно, благодарение и на анестезиолозите.

Обезпечено ли е АГ – отделението с добра апаратура?

Болницата, респективно нашето отделение стои добре от към апаратура. Имаме два съвсем нови ултразвукови апарати. В момента това, което ни трябва е лапароскопска техника, но пък няма желаещи, които да специализират лапароскопска хирургия. В интерес на истината апаратурата може да се закупи, но няма кадри.

Д-р Тодоров, в навечерието на празника – Денят на родилната помощ, какво искате да пожелаете на вашите колеги?

С предстоящия празник, пожелавам преди всичко здраве, на всички, на цялото население. На бъдещите майки бих искал да кажа: не се притеснявайте, вярвайте в нас, има достатъчно добри специалисти, ако не изберете нас, идете другаде, но раждайте, докато е време. Тук искам да вметна нещо. В последно време се обръща много внимание на Ковид-ситуацията, в никакъв случай не искам да я пренебрегна, тя действително е тежка, затова и единствения шанс е ваксинацията. Призовавам обаче да се обръща повече внимание и на новия живот, защото тези, които се раждат в момента, след 10 години ще бъдат лицето на страната ни. Много хора загубиха близки, включително и аз, но нека да погледнем и към новородените, към живите. Хората умират не само от Ковид, умират и от инсулти, от инфаркти и от други болести. Пак казвам, в никакъв случай не омаловажавам пандемията, но обръщайте внимание и на останалите колеги, дори и на фармацевтите, които по цял ден са на крак и също са на първа линия. Всяка сутрин в 7 часа по телевизията се започва с единния информационен портал, колко заразени, колко преболедували, колко починали. Със сигурно денят няма да бъде достатъчно ползотворен и усмихнат, щом като се започва със смърт. Едва ли ще доживеем времето, когато първата новина ще бъде: Днес бяха спасени толкова хора от инсулт или от инфаркт, родиха се толкова бебета…, сигурно тогава денят на всички ще бъде по-хубав…А на всички колеги ще кажа, честит празник, бъдете здрави!

Вирни се горе