Д-р Пастармаджиева: Политическата култура на управляващите в България за жалост се характеризира с липса на диалогичност

Д-р Пастармаджиева: Политическата култура на управляващите в България за жалост се характеризира с липса на диалогичност

„Към настоящия момент няма предпоставки за предсрочни избори. Вярно е, че са на лице много скандали и недоволство в обществото, но те не са с такъв интензитет и с такава сила, която да е достатъчна, за да подаде оставка правителството“. Това каза в интервю за SmolyanNews.com д-р Даниела Пастармаджиева – преподавател по Политология в ПУ „Паисий Хилендарски“.

По думите й на политическата сцена се появяват нови политически субекти, появяват се и нови обстоятелства. „Кризата с Ковид – 19 е едно такова обстоятелство, което, както показват последните социологически проучвания, повиши рейтинга на управляващите. Към настоящия момент, ако гледаме ситуацията, аз не очаквам сериозни размествания. Политическият процес обаче е много динамичен. Политическите играчи си служат с приоми, които не винаги са част от стандартния методи за провеждане на кампания. В зависимост от това, какво ще се случи в следващите месеци до изборите, могат да настъпят и промени, както в полза на управляващите, така и срещу тях. Важно е също и как ще се позиционират новите политически играчи, какви послания ще отправят те. По мое мнение, техните послания, поне за сега, не им носят достатъчно дивиденти, но това може и да се промени“, каза още д-р Пастармаджиева.

Според политологът политическата култура на управляващите в България за жалост все още се характеризира с немалка степен на липса на диалогичност. Политическият опонент се възприема като враг, като неприятел, това нещо се възприема като слабост. „Политиците ни обаче ще бъдат задължени да развият тази култура на диалогичност, тъй като нашата избирателна система предполага коалиционни правителства. При тази избирателна система почти е невъзможно сформирането на еднопартийно правителство, т.е. макар тази голяма слабост да е налична, се надявам политиците да съумеят да развият тази своя култура, ако искат да завършат целия си мандат“, категорична е Пастармаджиева.

Относно отношението на младите хора спрямо политиката в страната д-р Пастармаджиева посочи, че те се разделят на три групи: в първата са тези, за които тази тема е много далечна, не проявяват никакъв интерес; втората група не биха желали да бъдат част от политиката, защото имат негативна нагласа към нея, разочаровани са от действията на политиците и изявите им в медийната среда; трета група е най-малката. Това са млади хора, които искат да участват в политиката, виждат себе си като някой, който може да допринесе за решаване на проблеми, които са актуални за тях и са целеустремени. „Доминиращата група обаче е първата – тези, които няма никакво отношение към политиката. За жалост недобрата политическа среда оказва влияние и върху хората, които желаят да бъдат съпричастни към нея“, отбеляза д-р Даниела Пастармаджиева.

Вирни се горе