Д-р Момчил Хубчев: „Около 7 млн. човека в света се разболяват от диабет тип 2 на година“

Д-р Момчил Хубчев: „Около 7 млн. човека в света се разболяват от диабет тип 2 на година“

„Диабетът е една пандемия в световен мащаб, настъпила преди тази от Ковид-19. Повече от 350 млн. души в света са заболелите от диабет. Това е пандемия, която ще продължи да се разпространява и занапред, за разлика от Ковид–19. На всеки 10 секунди двама човека в света чуват диагнозата Диабет тип 2, за тези 10 секунди, един умира. Около 7 млн. човека в света се разболяват годишно от захарен диабет и лошото е, че около 40 % от населението не знаят, че имат диабет или пред диабет“. Това каза за Smolyannews.com д-р Момчил Хубчев - един от водещите специалисти по вътрешни болести и ендокринология, вече 22 години, старши ординатор в отделението по Ендокринология в МБАЛ, председател на РЛК Смолян и управител на ДКЦ - Смолян.

Преди седмица д-р Хубчев бе удостоен с отличието „Лекар на годината“, по повод празника на българския лекар на 19 октомври. Според д-р Момчил Хубчев част от причините, които водят до диабет са урбанизацията, намалената физическа активност и нездравословното хранене, които са предпоставка за затлъстяване и наднормено тегло, както при възрастните, така и при децата.

Диабетът може да бъде тип 1 и тип 2. Тип 1 е обусловено автоимунно заболяване. Тип 2 е около 90 % от всички случаи на диабета, като причини за развитието му са наднорменото телесно тегло и инсулиновата резистентност. „Захарният диабет е заболяване, което не боли. През последните години обаче диабетологията се развива много бързо, откриват се нови молекули, атакуващи всички патогенетични организми, които могат да доведат до развитие на захарен диабет. При това заболяване рисковете от усложнения на сърдечносъдовата система, мозъка, очите, бъбреците и т.н. са големи. Необходима е превенция, както за диагностицирането, така и за лечението на заболяването в последствие“, каза още ендокринологът д-р Момчил Хубчев. По думите му измерването на кръвна захар е достатъчна като профилактика, защото там се откриват най-ранните нарушения.

Вирни се горе