Д-р Мими Кубатева: Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е под критичната за областта стойност за епидемия

Д-р Мими Кубатева: Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е под критичната за областта стойност за епидемия

Потвърден е случай на грип тип „А“ в област Смолян, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Според специалиста в областта се наблюдава нормално за сезона повишение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, но данните засега са далече от критичната стойност за грипна епидемия. Наред със случаите на грип, простудни заболявания, COVID-19, варицела, хепатит А, ентерколит и скарлатина, през седмицата е регистриран и пациент с диагноза „остра вяла парализа“.

Общо 19 са случаите на COVID-19 през последната седмица, като девет души са настанени в болници. При болните с коронавирус преобладава по-леко протичане, има и по-тежко преболедуване от вируса, но не става дума за застрашаващи живота състояния.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е 148,48 на 10 000 души, което е под критичната за областта стойност за епидемия – 207 на 10 000. Препоръчително е да се избягват струпвания на хора, да се ограничат излишните контакти, да си спомним правилата от ковид пандемията, допълни д-р Кубатева. Тя допълни, че е създадена организация за свикване на областния епидемичен щаб, ако нивото на заболеваемост приближи стойностите за грипна епидемия.

Вирни се горе