Д-р Мими Кубатева /РЗИ – Смолян/: „Да не се паникьосваме, но да изострим вниманието си“

  Д-р Мими Кубатева /РЗИ – Смолян/: „Да не се паникьосваме, но да изострим вниманието си“

Д-р Кубатева, благодаря, че се съгласихте на това интервю, смятам че темата е актуална и ще бъде полезно за хората. Нека започнем с един общ въпрос – има ли място за притеснение сред хората по отношение на коронавируса на територията на област Смолян?

От началото на годината насам информацията и ситуацията с разпространението на коронавуруса в световен мащаб, а вече и в България, става все по-актуална и ангажираща вниманието ни. Съветите, които дават специалистите, трябва да ги чуваме, да се вслушваме в тях, защото наистина от нас зависи доколко ще се разпространява тази инфекция. Не трябва да сме притеснени и паникьосани, но трябва да имаме изострено внимание, да не спираме да мислим за това, че има опасност. А опасността идва от това, че става дума за нова, неизвестна инфекция, която в момента се изучава. Многото все още непознати неща са тези, които притесняват и СЗО и обществеността. Не сме сигурни как точно ще се развият нещата в бъдеще. Изостреното внимание включва това да не спираме да се информираме, да следим какво се случва, какви нови неща се казват във връзка с коронавуриса и да ги спазваме. Държавата и СЗО полагат грижи срещу разпространението на новата инфекция, както и кризисните щабове на местно ниво. Всички полагат грижи да се създаде по-оптимална обстановка и да се ограничи разпространението на инфекцията. Виждам едно отговорно отношение от страна на всички институции, местна власт и лечебни заведения. Дадените указания се изпълняват стриктно, създадени са условия, които да минимизират разпространението на инфекцията.

Можем ли да кажем, че на национално ниво мерките, които се предприемат са достатъчно адекватни?

Това, което се предприема на национално ниво е свързано с указанията на СЗО, всички държави следват тези указания. Държавата наистина прави възможното, но каквото и да направи държавата, каквото и да направим институциите, ако всеки един от нас, като индивид, не осъзнае своята отговорност и това, че в нашите ръце е справянето и с тази ситуация няма как на практика да се получи добър резултат.

В Китай, като че ли пикът на коронавируса е отминал, дали обаче той тепърва не настъпва в Европа, респективно в България?

Да, да точно това се случва. Видяхме, че най-напред започна в Италия, всеки ден се съобщава за нови държави, в които той се появява. Ще продължи да се разпространява вируса. Една от характеристиките му е силната му заразност, за разлика от други коронавируси, за които съобщавахме в предходни години. Този вирус има пандемичен характер, според СЗО. Това е видно, вече няколко континента са поразени, така че ще има още нови случаи и в Европа тепърва броя на болните ще става повече, но доброто е, че смъртността не е голяма. Особено тежък е той за възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Много хора смятат, че има коронавирус, но заради факта, че не се изследват, не е установен? Вашето мнение какво е?

Ще отговоря принципно и ще кажа, че това е възможно. Там е и най-голямата опасност. Коронавирусът преминава и с леки симптоми, които остават неразпознати и в тези случаи инфекцията се предава, разпространява и не е изключено да има заболели.

При наличието на кои симптоми вниманието на хората трябва да се изостри и да потърсят лекарска помощ?

Границата между грипа и между коронавурусната инфекция е много малка и двете са вирусни инфекции. За разлика от грипа, който започва рязко с висока температура и втрисане, с хрема и отпадналост, болки в мускулите, болки в гърлото, при коронавируса кашлицата и затрудненото дишане са водещи. Може да нямаме висока температура, но затрудненото дишане трябва да ни насочва към възможност за този вид инфекция. Но при всяка една инфекциозна болест със сигурност можем да говорим за етиологичната причина, само ако имаме лабораторно изследване. На този етап не се налага всички да се изследват, а само тези, за които имат съмнения, но това става само по преценка на лекаря. Когато някой има съмнения, трябва да се обади на лекар, да съобщи симптомите си. Лекарят е този, който ще го насочи какви действия да предприеме. Тук вече не говорим за завърнали се от чужбина, а за всички.

Бързо ли се развива заболяването?

Като всяко едно заболяване и това зависи много от организма на човека. Доколко той е млад, здрав или възрастен, с придружаващи заболявания, това е индивидуално.

Що касае децата?

Поне до сега, според информацията, която е налична, са по-малко атакувани, но това не значи, че няма да има болни деца, не се изключва.

Специалистите говорят за Бърз тест, който установява наличието на коронавирус. Има ли наличие на такъв тест?

В Смолян нямаме такъв тест, но той не е достатъчно показателен, той е ориентировъчен. Не може да се разчита, че резултата, който дава бързия тест е действителен, така че тепърва предстои да се изследват хората по класическия начин, който дава точни данни.

Стана ясно, че от смолянско са изпратени 4 проби за изследване на коронавирус.

Да, изпратили сме 4 проби за изследване. До момента няма няма резултати, което означава, че няма положителни проби. Положителните проби в страната бързо станаха известни и са предприети необходимите мерки.

Нека припомним отново най-важните мерки, които са взети.

Наистина вече прекалено много се говори за това какво трябва да се прави. Бих искала да кажа принципно най-важната мярка в епидемична ситуация, в момента не сме в такава, е да избягваме публичните места, да не ходим там, където има много хора особено в закрити помещения. Ако знаем, че някой е болен и показва симптоми на инфекция, да стоим далече от него. Всичко останало има значение – и миенето на ръцете, и маските, и режима и витамините и т.н. всичко има значение, но дори и да го правим, избегнем ли и другите два фактора всичко става по-спокойно.

Кризисния щаб взе решение да се спрат всякакви културни и организирани мероприятия.

Смятам, че тази мярка е добра, но всичко няма да може да бъде спряно. Все пак живота продължава. Ще има много сбирки, мероприятия, които ще бъдат направени, но всеки сам за себе си взима решения. Голямата забрана е важна за това, да не се правят организирани мероприятия, на които някой е задължен да отиде, т.е. задължителните мероприятия отпадат, а за не задължителните – човек сам трябва да направи своя избор.

В момента много хора се страхуват да отидат до личния си лекар или имат нужда от медицинска консултация, но са притеснени. Какво ще им кажете?

На този етап няма място за притеснение в Смолян – и да отидем при личния лекар, и да си направим необходимите изследвания, и да влезем в болницата, няма опасност. Мерките ще станат сериозни, когато се стигне на етап епидемия, когато има много болни, когато заразата ще дебне от всякъде, както се казва. На този етап, искам да успокоя хората, че могат спокойно да си посещават болницата. Но ако дойде епидемията те ще трябва да чуват и изпълняват мерките, които ще въведем към онзи момент. Това, че ще има инфекциозно болни обаче не означава, че ще се спре лечението и диагностиката на всички останали болни пациенти, така че хората трябва да са спокойни.

Д-р Кубатева, можем ли да говорим за един по-оптимистичен сценарий, че ако се затопли времето, такава епидемия може да ни подмине?

За съжаление не мога да кажа такова нещо. Четох информация, че този вирус е малко познат, за да правим такива прогнози. Времето ще покаже.

РЗИ упражнява ли контрол за дезинфекцията в училищата, детските градини и обществените сграда?

Изпратени са указанията на Министерството на здравеопазването на РУО, има издадена заповед за предприетите мерки, осигурени са дезинфекционни средства. Да, при проверки в училища и детските градини, ще следим за това и ще даваме предписания, но към момента отговорността е голяма и това се прави. Ще контролираме и транспортните средства. Най-големия контрол е свързан с координацията на работа на лечебните заведения. Очакваме от тях през следващата седмица да получим информация как са изпълнени указанията дадени от МЗ и на Областния кризисен щаб, за осигуряване на резервни легла, лични предпазни средства, персонал, така че появят ли се болни от коронавирус да могат адекватно да реагират, така че да не притесняват, нито персонала, нито други болни.

Имаме ли достатъчно медицински специалисти, които да се погрижат за евентуално повече заболели?

Към момента и на първо време имаме специалисти. Ако обстановката налага, ще търсим решение, можем да се обърнем към други общински болници или към други области, но това ще бъде решение към създадена ситуация. Не вярвам да се стигне до положение, в което хората в Смолян ще останат без лекари.

Д-р Кубатева от разговора ни с вас оставам с впечатление, че като че ли тепърва предстоят да се случат нещата?

Естествения ход на нещата е такъв. Очаквахме да дойде в България, той дойде в България, сега го очакваме и в Смолян. Неизбежно е това. Смолян, макар и отдалечен от центъра на страната, е място, в което идват много туристи, имаме граничен пункт, бизнесът пътува непрекъснато, хората излизат и се връщат. Не сме застраховани, нямаме бариери да спрем този вирус, но както виждате не сме притеснени. Работим в тази посока да сме подготвени и да търсим решение, според ситуацията. Мисля че Смолян разполага с капацитет да се справи.

Трябва ли да има ограничителни мерки по отношение на ГКПП Златоград?

Не, нямам такова виждане, както според мен няма нужда и от термометрирането на граничния пункт. Не е първата епидемия, не е първата инфекция, която сме преживели, за да затваряме граници, да спираме градове. То при война живота продължава, а сега при една епидемия, която е като грипната, с някои малки утежнения, не считам, че трябва да сме толкова крайни.

Как бихте искали да завършим този разговор? Какво ще кажете на хората за финал?

Да не изпадат в паника, да следят информацията, да се вслушват в съветите на специалистите и да ги изпълняват. Ако това направи всеки един от нас, и институциите си свършим работата, мисля че проблеми няма да има.

Вирни се горе