Д-р Мими Кубатева/директор на РЗИ – Смолян/: „Към момента ситуацията с разпространението на Ковид в областта ни е тревожна“

Д-р Мими Кубатева/директор на РЗИ – Смолян/: „Към момента ситуацията с разпространението на Ковид в областта ни е тревожна“

Д-р Кубатева, изминаха шест месеца от появата на Ковид – 19 в България и в областта ни. Какво научихте през тези шест месеца за новия вирус?

Наистина изминаха шест месеца от последното ни интервю. Тогава се готвехме за среща с този вирус и не предполагахме колко тежка и продължителна ще бъде борбата с него. Сега, от позицията на отминалите шест месеца мога да кажа, че се сблъскваме с един опасен вирус, който подценихме, като че ли, преди да дойде. Той няма да си отиде лесно и липсата на специфични противовирусни лекарства срещу него, както и ваксина, създава тези притеснения и предизвикателства пред всички държави в света и най-вече пред здравните им системи. Към момента нашите лечебни заведения натрупаха опит и аз съм удовлетворена, че преди зимните месеци, които по принцип са по-тежки, болниците направиха необходимото, за да могат да създадат условия и екипи, които да се справят с лечението на болните с Ковид. Световният опит плюс този, който ние трупаме ежедневно, са базата, на която стъпват нашите медици. Първото ни усилие е да ограничаваме разпространението и разбира се болните, които имат нужда, да бъдат адекватно лекувани.

Вас като лекар с какво ви изненада този вирус?

Тъй като е нов, всичко в него е непознато. Това, което можем да кажем е, че има много различна клинична картина, поразява различни системи, което не е така специфично при другите респираторни вируси. Това всъщност е голямото предизвикателство и затруднения пред медиците. Друг въпрос, с което се сблъскваме, е създава ли се имунитет след преболедуване, колко е траен той и може ли да се разчита, че известно време хората ще бъдат защитени. Тоест вируса е наистина едно голямо предизвикателство и се оказа по-нестандартен от познатите досега вируси.

Каква е ситуацията с разпространението на Ковид в областта към момента?

Към момента ситуацията с разпространението на Ковид в областта ни е тревожна. Ние сме сред областите, в които вирусът се появи рано и от юни до сега имаме една висока заболяемост. Това създава притеснения. В момента имаме една средно висока заболяемост, спрямо критериите, които задават и Националния център по заразни и паразитни болести и Европейската комисия по контрол на заразните болести, като сме в горните прагове. За изминалата седмица заболяемостта при нас е 57, 7 на 100 хил. население, при 38,4 за страната. Не е еднократна тази цифра. За съжаление това продължително регистриране на висок брой позитивни създава по-високият риск за нашата област. Неблагоприятни са показателите и за смъртност в областта. Според нас причините са неспазване на противоепидемичните мерки. Процесът може да бъде контролиран в известна степен със спазване на мерките.

В началото се наблягаше повече на хората в по-напреднала възраст, както и на тези с хронични заболявания. През тези 6 месеца обаче имахме болни и бебе, и деца, и млади хора. Тоест можем ли да кажем, че възрастовия диапазон е голям?

В началото насочихме вниманието си към хората в по-напреднала възраст, защото имаше много строги мерки на изолация, бяхме в извънредно положение. С отпадане на извънредното положение и либерализиране на противоепидемичните мерки настъпи масовото движение на хората. Това пък от своя страна води до повече контактни и съответно по-висок риск от зараза. Имаме регистрирани случаи на млади хора, но със сигурност реалния брой на заразените е по-голям, предвид безсимптомното протичане при някои. Отпадането на извънредното положение и либерализацията на противоепидемичните мерки се отразява неблагоприятно, но пък този период на изолация беше необходим, за да се подготвим всички, най-вече здравната система, да свикнем с мисълта за този вирус, как да се предпазваме, как да лекуваме болните, за да можем да преминем съм следващия период на либерализация.

На един от брифингите, вие призовахте, чрез медиите, хората да са по-дисциплинирани и да спазват мерките.

Много ми се иска да дам някои препоръки на хората. Това се леки мерки, лесни за изпълнение. Мисля си, че това трябва да стане наше ежедневие и да ги изпълняваме с убедеността, че правим нещо полезно, за нас и на тези около нас. Защото насила, с налагането на санкции, ефектът е малък. Затова искам да препоръчам на хората да избягват масовите мероприятия, където има струпване на много хора. Ако се налага да сме на такова събитие, трябва да спазваме следващото правило – дистанция. Ако пък сме на закрито, задължително да имаме маска. Много противоречиви са мненията за маската, но в крайна сметка всички научни среди застават зад мнението, че маската предпазва. Нека бъдем дисциплинирани и да изпълняваме правилата, които се налагат. Другото важно нещо е хигиената – личната и на помещението, в което пребиваваме. Редовно проветряване на помещението, особено сега, когато идва студеното време. Тези простички мерки, които са част от нашето възпитание и трябва да предадем на децата си, са в състояние да ограничат разпространението на инфекцията и по този начин да създадем един по-добър комфорт в нашата област през тези зимни месеци, които наближават.

Какво да очакваме през есенно-зимния сезон?

Колко тежки ще бъдат тези месеци зависи пак от нашето поведение. Моето безпокойство е, че сме на прага на месеците, които се характеризират с по-високо ниво на респираторни инфекции, включително и от грипа. Притеснена съм, защото в началото на този период ние сме с едно сравнително високо ниво на респираторните инфекции, причинени от новия коронавирус и, за да нямаме крайно тежки ситуации, трябва пак да се обърнем към тези мерки, с които ще ограничим не само коронавируса, а и всички останали вирусни инфекции. Много се надявам да проявим отговорност, за да имаме една наистина спокойна зима.

Ще се справим ли при една по-усложнена обстановка на местно ниво. Имаме ли достатъчно капацитет?

Най-големият проблем е кадровия. За да можем да се справим са тези призиви да внимаваме. Иначе нашите лечебни заведения – и областната и общинските, до тук се справиха много добре. Особени усилия бяха положени от страна на общинските болници. С много усилия те успяха да реорганизират работата си и да създадат условия за лечение на пациенти с Ковид. Много съм удовлетворена и от това, че директорът от областната болница даде възможност на епидемиолозите – д-р Сенкова и д-р Славкова да бъдат на разположение на общинските болници по време на подготовката им. Опитът, който натрупаха, ще бъде от полза през зимните месеци, като се надявам че няма да излезем извън контрол. Така че заедно трябва да направим необходимото, за да можем да облекчим и здравната ни система.

Имаме ли достатъчно лекарства за лечение на КОВИД-19 в болницата?

Имаме възможност да доставяме необходимите лекарства. Това за сега не е никакъв проблем.

Вашето мнение за противогрипната ваксина. Какво бихте посъветвали хората?

Първо да кажа, че ваксини към момента няма. Всички очакват, но кога ще бъдат получени не мога да кажа. Освен това се очаква, че ще бъдат в ограничени количества. Да, хубаво е да се направи ваксина, особено от хората с хронични заболявания и възрастни над 65 години, за които между впрочем знаете, че има национална програма. Винаги е добре да се направи специфична профилактика. Сега е най-удачният момент за това, стига да дойде ваксината.

В училищата децата достатъчно предпазени ли са?

Училищата направиха много преди началото на учебната година и сега там има добри условия, за да бъдат опазени децата. В това отношение ние сме спокойни. Като цяло становището е, че когато средата, която ни заобикаля е с развит епидемичен процес, това неизбежно ще се отрази и върху състоянието на учебните процеси. Въпрос на време е, защото децата през деня са в училище при добри условия и противоепидемични мерки, но когато излязат навън, никой не може да каже как спазват мерките. Предполагам, че и там ще има завишаване, но има предвидени възможности и алгоритми на поведение.

На финала на нашия разговор, какво искате да кажете?

Първо искам да благодаря на всички медицински работници за неуморния труд, който полагат вече шест месеца. Искам да благодаря и на колегите от РЗИ, които през цялото това време работят много професионално и със стоицизъм, в една изключително интензивна, напрегната и неспецифична обстановка. С много труд и лични лишения служителите на здравната инспекция се справят освен по надзора на заразните болести, и по контролната дейност, а наред с това и с текущите задачи. Благодарности и на Министерството на здравеопазването, на Областния оперативен щаб, който също не е спирал да работи от месец март, на всички институции, с които заедно полагаме усилия за справяне с това предизвикателство. И отново искам да се обърна към хората: нека заедно, със съпричастност и отговорно поведение към епидемията, която ни е сполетяла, да направим така, че да се справим с нея. Нека положим усилия, всички заедно.

Вирни се горе