Д-р Кехайов: "Крайно време е прозрачно да бъдат разпределени средствата за здравеопазване"

Д-р Кехайов: "Крайно време е прозрачно да бъдат разпределени средствата за здравеопазване"

Д-р Андрей Кехайов, председател на Сдружение „Български лекар”, пред Агенция „Фокус”

Фокус: Д-р Кехайов, какъв е проблемът със средствата за болниците в момента?

Андрей Кехайов: Проблемът със средствата в системата на здравеопазването не е от днес, те са крайно недостатъчни и това трябва да бъде ясно на всички. За съжаление, институциите, които участват във формирането на здравната политика, в това число и Българският лекарски съюз, в периода, в който трябваше да напомни какви средства са необходими в системата на здравеопазването, а именно когато се приемаше бюджетът на НЗОК и за здравеопазването – от октомври до декември – не направи това. Аз задавам въпроса – защо точно сега и какво породи недоволството? В системата на здравеопазването отдавна има изключително сериозни проблеми.

Фокус: Защо точно сега се повдига този въпрос, какво в момента е по-различно от края на миналата година, например?

Андрей Кехайов: Всички институции казват, че бюджетът е един и същ за миналата и тази година, но проблемът се поставя точно сега. За съжаление, всички институции носят отговорност за този процес и това е ангажимента, с който са създадени те, в това число БЛС и НЗОК. Според мен – липсата на диалог и непоставянето на проблемите ясно и точно, доведе до днешната ситуация. Защо точно в тези дни, когато текат други протести и дали така се правят нещата – нека отговорят тези, които го организират. Фокус: Какви точно са исканията на лекарите в момента? Андрей Кехайов: Погледнах исканията на централното ръководство на Лекарския съюз. Исканията на лекарите от страната са по-адекватни и по-основателни. Ръководството на Лекарския съюз е взело едни решения, които не знам дали е в състояние да реализира. Това се потвърждава и от думите им от вчерашната пресконференция. Вземането на стихийни и непоследователни решения за определени действия, без да се организират добре, подлага на риск и организацията и много други ценности. Проблемите, които поставят лекарите по места са основателни.

Фокус: Какви са най-належащите проблеми?

Андрей Кехайов: В момента на преден план излиза финансирането, но българското здравеопазване не от днес, а от години е в депресия и днес цялостната система на здравеопазването е поставена в тежка ситуация и това е отговорност на тези, които не формулират проблемите. През 2007 година, 10 500 лекари и сестри изразиха публично и отговорно, че българската система е в дълбока криза, криза във финансирането и в човешките ресурси. Днес сме в ситуация на реални фалити на лечебни заведения. Защо ръководството на БЛС допусна и подписа прехвърлянето на 1,4 милиарда от средствата на здравноосигурените лица? Пред заплаха е поставена устойчивостта на всички здравни институции, поради некомпетентно управление. Такова е и ръководството, което днес представлява лекарите в България.

Фокус: Според вас основателно ли е искането, което се чува днес за оставката на Пламен Цеков?

Андрей Кехайов: От всичко, което се чува, основателни са исканията на всички изпълнители на медицинска помощ. Трябва да има справедливо и обективно преразпределение на ресурсите. Преди време неподписването на рамковите договори беше свързано точно с това, че някой искаше субективно преразпределение, но ние не допуснахме такова нещо. Крайно време е прозрачно да бъдат разпределени публичните средства за здравеопазването. Очертават се твърде сериозни проблеми, които изискват професионален подход и много сериозен капацитет. Здравната ни система е в изключително тежка ситуация и тези въпроси трябваше да бъдат поставени още в края на миналата година.

Фокус: Какви са евентуалните решения на тези проблеми?

Андрей Кехайов: Решение има във всяка ситуация. Трябва да се вземат необходимите краткосрочни мерки и да се предприемат ясни действия за това, което трябва да се случи до края на годината. Не искам да съм лош пророк, но не ни очакват добри времена и всеки трябва да понесе своята отговорност. Що се отнася до искането за оставка, нещата трябва да бъдат добре мотивирани и адекватно поставени. Защо, обаче този въпрос не беше поставен на извънредния събор на БЛС, когато се обсъждаше Национален рамков договор 2013 година? Делегатите от страната имаха изключително правилно поведение и изразиха вот на недоверие на УС на БЛС, като не му позволиха да подпише Национален рамков договор. Трябва да погледнем обективно дали отговорност за проблемите, които има днес системата, не носи също и това ръководство.

Зорница ПОЛЕГАНОВА

Вирни се горе