Д-р Димитър Пампоров /“Изправи се БГ! Ние идваме!“/: Чрез добри инфраструктура и комуникации можем да спрем обезлюдяването на родопските села“

Д-р Димитър Пампоров /“Изправи се БГ! Ние идваме!“/: Чрез добри инфраструктура и комуникации можем да спрем обезлюдяването на родопските села“

Д-р Пампоров, вие сте практикуващ ветеринарен лекар с над 18 години стаж, председател на Българския ветеринарен съюз за област Смолян, притежавате малък семеен бизнес. Кое ви накара да се захванете и с политика и да се кандидатирате на народен представител?

Аз съм член на местната Коалиция за развитие на община Смолян, която е съставена от представители на бизнеса в региона. Всички ние бих искали да допринесем за промяна в нашата община и в нашия град, така че да бъдат привлечени повече инвестиции и повече млади хора. Аз живея и работя в Смолян. Тук е моето семейство, моя бизнес и бих искал хората в моя град да живеят по-добре, по-спокойно, да има повече перспектива за младите хора, които да се завръщат тук, след завършване на образованието си.

Бихте ли се представили с няколко думи?

Завършил съм Ветеринарна медицина в Стара Загора, след което за една година специализирах в САЩ. След завръщането си в България, започнах работа в с. Върбина, община Мадан, където, в продължение на 12 години, се занимавах с едри селскостопански животни. Впоследствие, заедно със семейството ми, се преместихме в гр. Смолян и създадохме малък семеен бизнес – зоомагазин с ветеринарна амбулатория. В момента лекувам дребни животни – кучета и котки. Междувременно, на граждански договор, работих и в РИОСВ – Смолян, като експерт в работата с кафявата мечка – упояване, чипиране, поставяне на нашийници, описване на щети на хората, пострадали от набезите на кафява мечка, за да могат да бъдат обезщетени. Това е мечтата ми – да работя с диви животни. Сега обаче съм се фокусирал върху екзотичните животни. Преди няколко години направихме и първия приют в България за бездомни рибки. Това е един аквариум, в който хората могат да оставят рибките си, вместо да ги изхвърлят.

Д-р Пампоров, вие сте ветеринарен лекар по професия, но вече сте и обществена личност. Според вас с хора или с животни се работи по-лесно?

Определено с животните. Те са по-искрени. Очакват да им помогнеш, когато имат нужда и макар и да не могат да говорят, ти благодарят с поглед. При животните липсва лицемерието или подмолното отношение, които, за съжаление, са доста срещани сред хората и постоянно трябва да си пазиш гърба. Особено в тази сложна политическа ситуация.

Вие сте водач на листата на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ в Смолян. Представихте пълна листа от осем човека. Бихте ли ни казали какви хора сте подбрали в екипа си?

Листата е съставена от осем човека, специалисти в различни сфери, които биха могли да помогнат за развитието на нашата област. Имаме инженер-лесовъд, като имате предвид, че това е основния поминък в областта ни към момента. В листата са строителни инженери, строителни предприемачи, хора с малък и среден бизнес, които милеят за развитието на областта. Опитахме се да обхванем повече общини в областта. Имаме представители на община Чепеларе, на община Неделино, на община Златоград, на община Рудозем, на община Девин.

Вашето желание е да представлявате родопчани в следващия парламент. Кои са първите три неща, които бихте направили като депутат?

Като един народен представител първото и най-важно нещо е да се вслушвам в народа, в гласа на родопчани. Както ви казах общо осем човека сме в листата. Всички ние работим и ще работим като екип. Като представители на различните общини, те са наясно с основните нужди и потребности на хората в тях. Така че те ще бъдат моите очи и уши. Второто нещо, което може да направи един народен представител, е да се опита да се справи с демографската криза, която, особено в Родопите, е голяма. Бих предложил проектозакон за индексация на пенсиите и заплатите в планинските райони. Освен това бих предложил законопроект, с който да се дава предимство на местните фирми, които да снабдяват различните ведомства в региона, подчинени на министерствата, с различни консумативи. Трябва да се наблегне и на инфраструктурата в региона. От години слушаме за рехабилитация на пътя между Асеновград и Смолян, единствената пътна връзка на областта ни с вътрешността на страната. Мисля, че е време да се направи всичко възможно, за да може този проект час по-скоро да бъде реализиран.

Вие живеете и работите в Смолян, както казах в началото, имате малък семеен бизнес. Какво не ви харесва в нашия град и в региона и мислите ли, че ще имате сили да го промените?

На първо място обезлюдяването. Колкото и клиширано да звучи, живеем в райско кътче. Място изключително спокойно, красиво и благоприятно за отглеждане на деца. Младите хора обаче напускат нашия град и то е разбираемо, защото търсят по-добри условия за живот. За да останат тук, те трябва да имат стабилна и добре платена работа, сигурни доходи. Знаем, че това няма как да стане с някаква тежка индустрия. Затова трябва да помислим за връщане на хората към селата. Те трябва да станат привлекателни за младите. Живеем в 21 век – времето на интернета и високите технологии, които дават възможност на все повече професии да се упражняват дистанционно. Една от идеите ми е всички села да бъдат снабдени с добра интернет връзка, така че хората, които работят дистанционно, да могат да го правят от тук. Разбира се трябва да се помисли и за инфраструктурата до тези села. Пътищата до повечето от тях са в окаяно състояние. Така че инфраструктурата, пътищата и комуникациите трябва да се подобрят значително, за да могат младите хора да искат да работят и живеят със семействата си в родопските села.

По какъв начин ще мотивирате смолянчани да изберат „Изправи се БГ! Ние идваме!“? Какви са основните приоритети върху които гради програмата вашата коалиция?

Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ имаме 31 антикризисни мерки и за нас е изключително важно след изборите да се състави редовно правителство, за да има закони, с които тези мерки ще влязат в сила. Основните ни приоритети са: намаляване на ДДС на 5 % или премахването му на сметките за ток от 1 януари до 30 април; държавата да поеме разликата между определената от КЕВР цена на тока за бизнеса – 120 лв. и средно претеглената цена на тока към момента; отлагане на плащането на сметките за ток за поне шест месеца още от 1 ноември 2021 г.; добавката от 120 лв. към пенсиите да продължи и през 2022 г.; увеличаване на втората година от майчинството докато се изравни с минималната работна заплата; увеличаване на детските надбавки от 40 лв. до 100 лв.; подкрепа за самотни родители с ваучери за храна, ток, вода, парно и газ, неотложни домашни ремонти, детегледачки и образователни услуги; намаляване на ДДС на лекарствата до 5 %, обособяване на COVID-болници, държавата да поеме здравните осигуровки на неосигурените лица; държавата да поеме ПСР-тестовете и лекарствата на Ковид-болните и незабавно издаване на сертификати за преболедуване на COVID-19, независимо кога е било боледуването.

Вие оптимист ли сте относно съставянето на редовно правителство след изборите на 14 ноември?

Нашата Коалиция сме оптимисти. Имаме вече разговори с други партии и коалиции, но всичко зависи от волята на народа и от това колко формации и с колко народни представители ще влязат в парламента.

Д-р Пампоров, какво искате да кажете на финала?

На прага на тежката зима, която се очертава пред нас, искрено се надявам Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да влезе в Народното събрание и да успеем да прокараме тези антикризисни мерки, които ще дадат глътка въздух на родопчани и на всички българи.

Гласувайте с номер 31 от бюлетината на 14 ноември.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе