Д-р Дариткова и д-р Събев дадоха начало на 14-тата кръводарителска акция, организирана от ЖЕНИ ГЕРБ

Д-р Дариткова и д-р Събев дадоха начало на 14-тата кръводарителска акция, организирана от ЖЕНИ ГЕРБ

Приключи четиринадесетата поред кръводарителска акция в Смолян, организирана от дамската структура на ГЕРБ. В нея се включиха 13 кръводарители, членове и симпатизанти на партията. Начало на акцията дадоха д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев.

„С тази инициатива искаме да отбележим колко е важно даряването на кръв както за хората в нужда, така и за самите кръводарители. Вярваме, че този чисто човешки акт ще намери все по-голяма популярност сред съгражданите ни и особено сред младите и подрастващи хора“, заяви д-р Дариткова.

Тя припомни, че през 2020 г. благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание беше въведена т. нар. NAT-технология за изследване на донорската кръв - най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции.

„Това гарантира качеството и безопасността на всяка единица дарена кръв в България. Това са най-съвременните технологии, който установяват в ранен етап инфекции, заразили кръвта. Затова сега на всеки, който му се налага кръвопреливане, може да бъде абсолютно спокоен, че са безопасни кръвните продукти, които му се прилагат“, подчерта тя.

„Чрез тази кръводарителска акция искаме да покажем на обществото, че всяка дарена кръв спасява човешки живот. Важно е идеята да се популяризира, да се присъединят повече хора към каузата и да се привлекат нови кръводарители в помощ на нуждаещи се граждани“, каза д-р Събев.

Отделението, в което той работи е един от най- големите консуматори на кръв и кръвни продукти, тъй като в ОАРИЛ лежат болни в критично състояние и се нуждаят от биопродукти.

„В работата си съм видял много пъти как всяка единица дарена кръв спасява човешки живот буквално. В момента в отделението имаме болен, на който сме преляли до момента 15 сака кръв и нямаме друг полезен ход, освен да кръвопреливаме. Затова тази акция е толкова полезна. Добре е да има повече съпричастни хора, а ние с примера си искаме да покажем на обществото колко е важен този акт“, допълни д-р Събев.

Alternativeext

Alternativeext

Alterive text

Alterative text

Вирни се горе