Д-р Анастас Петров е новият началник на Вътрешно отделение

Д-р Анастас Петров е новият началник на Вътрешно отделение

Д-р Анастас Петров е новият началник на Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Д-р Петров бе единственият кандидат за поста на провелия се конкурс и вече пое управлението на отделението от дългогодишният началник д-р Петя Кокудева, съобщиха от здравното заведение.

Д-р Петров е роден и израсъл в Смолян. Веднага след завършване на Медицинския университет в София през 2002 г.. започва като млад лекар в областната болница, където е и до днес. През 2010 г. защитава специалност „Вътрешни болести“, през 2014 г. – специалност „Гастроентерология“. Притежава първо, второ и трето ниво за извършване на абдоминална ехография и първо и второ за ендоскопски изследвания.

„Взех решението да стана лекар като ученик в горния курс, когато прецених, че тази професия ще ми бъде интересна и ще мога да се справя“, сподели д-р Петров. С вечната си усмивка, благ глас и приятелски поглед, той е един от любимците на пациентите. „Някой път е трудно да се усмихваш, особено, когато трябва да се казват неприятни новини, но пък винаги доброто отношение помага, както за лечението, така и пациентът да се чувства по-добре и да ни има доверие“, допълва началникът на Вътрешно отделение.

Според д-р Петров най-голямото предизвикателство за работещите е била ковид-пандемията. Още повече, че Вътрешно отделение бе преструктурирано в ковид-отделение. „По време на пандемията организацията в болницата беше тотално променена. Над 90% от пациентите в отделението бяха болни от ковид. Трябваше бързо да се преквалифицираме на инфекционисти. Това донякъде ни помага в работата и сега, защото Covid не е изчезнал все още и е с различна симптоматика. Имаме пациенти, които се оплакват от коремни болки, нямат апетит, отпаднали са, идват при гастроентерологът и се оказват, че са с ковид. И тъй като имаме опит вече с тази инфекция, ние по-лесно и бързо разпознаваме болните.“, посочва лекарят.

Вирни се горе