Читател на една годинка е регистриран в регионалната библиотека в Смолян

Читател на една годинка е регистриран в регионалната библиотека в Смолян

Едва на една годинка е най-малкият регистриран читател на Регионалната библиотека „Н. Вранчев“ в Смолян. Тодор Илиев, който дори не знае за съществуването на буквите, е доведен от родителите си в библиотеката в съвсем невръстна възраст. През последните години има завръщане в библиотеката от младите родители, които заедно с децата си търсят книгите, чели им някога техните родители, разказва пред БТА Елена Дурева, библиотекар в „Детски отдел“.

В читателския картон на едногодишния Тодор вече са записани поредица от книжки с приказки, които му четат. Той е един от малчуганите, които родителите запознават със света на книгите още от най-ранна възраст. Според Дурева това е особено емоционален момент за малчуганите, доведени в храма на литературата от мама и татко или от учители. Малките читатели в смолянската библиотека са все повече напоследък, опровергавайки доскорошните впечатления, че децата не четат, коментира Елена Дурева. В Регионалната библиотека има и стая за ранно детско развитие, в която родителите прекарват време с децата си сред книгите от своето детство.

Предпочитанията на децата от „дигиталното“ поколение се различават от любимите книги на родителите им. „Хари Потър“ измести „Пипи Дългото чорапче“, а най-търсената книга в Детския отдел е „Дневникът на един Дръндьо“, според наблюденията на библиотекарката. Интересът към „Хари Потър“ като че ли също е в период на известен спад, през последната година по-малко деца търсят книгата за очилатия магьосник. Цялото творчество на Роалд Дал е в челните места за предпочитани издания от най-малките читатели. „Приказки по телефона“ на Джани Родари е много четена книга и от днешните деца. Непознати за това поколение обаче остават книги като „Чичо Томовата колиба“. Понякога родители идват в Детския отдел, за да заемат за себе си романа на Хариет Бичър Стоу и да го препрочетат за пореден път.

Децата идват редовно и през ваканцията, и през учебната година, допълва Дурева. Според нея българската литература все още се чете от учениците, като родителите са активната страна и при препоръките за родни автори.

По повод Международния ден на детската книга- 2 април, Регионалната библиотека в Смолян организира изложба на луксозни издания и пътуващи сандъчета с книги из детските градини в града. Подборът на произведенията в пътуващите сандъчета с литература е посветен на 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна

Снимка БТА

Вирни се горе