Читалището в с.Малка Арда започва кампания за събиране на етнографски вещи и снимки

Читалището в с.Малка Арда започва кампания за събиране на етнографски вещи и снимки

ЧИТАЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО при НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ -1958” с.Малка Арда общ.Баните , започва кампания за целенасочено издирване и събиране на етнографски /старинни/ вещи и фотоматериали .

“Те представляват голяма ценност не само за читалището, но и за местното население и гостите на селото. Като дарения може да предоставите ,предмети от бита ,както и дюшеци,халища,пътеки и възглавници,плетиво и бродерии и др,,селскостопански инвентар,мъжко и женско облекло ,накити и старинни снимки . Ще се радваме и на предоставените песни,приказки ,гатанки ,клетви ,баяници ,лакардии с местен произход”, съобщават от настоятелството.

Скоро предстой издаване на сборник с материали посветени на историческата памет на село Малка Арда. Те са плод на дълго проведената изследователка работа от клуба „КРАЕЗНАНИЕ” към читалището, уточняват организаторите и се обръщат с молба към представителите-родолюбци на големите родове на селото да предоставят в писмен вид описание –родословно дърво на фамилията си, за да се даде по-пълен завършек на идеята. “Те ще представляват голям интерес за всеки и в същото време едно скромно поднесено уважение към потомците ,чийто наследници сме всички ние.Нека не остане нито един забравен наш потомък”, пишат на страницата си във Фейсбук.

Вирни се горе