Читалище „Просвета-1908” гр. Златоград отбеляза Деня на самодееца

Читалище „Просвета-1908” гр. Златоград отбеляза Деня на самодееца

НАПИСАНО ОТ ВАС

Читалище „Просвета-1908” гр. Златоград отбеляза Деня на самодееца празнично. Не случайно самодейците избраха комплекса на най-големия спонсор и приятел на читалището Александър Митушев.

Празникът беше открит от секретаря на читалището Райчо Пашов, Думи на благодарност към любителите на художественото творчество отправи и председателят на читалището Пламен Чингаров.

Празничната вечер започна с изпращането на зрелостниците от ТС „Акрани”, които получиха от читалището грамоти, подаръци и вълнуващи и емоционални думи от техния ръководител Даниела Тасева.

Младежите Ж. Хаджидончева, А.Атанасова, К.Атанасова, Д.Димова и Р.Ковачев благодариха на читалищното ръководство и художествения ръководител за наученото през годините за възможностите, които читалището им предостави за национални и международни изяви, участие в различни прояви от местен характер.

Грамоти за творчески постижения от Съюза на народните читалища получиха Мъжка битова група, ДПФ ”Надежда”, Младежка фолклорна група, ГСГП „Златен полъх”,ТС ”Акрани”, ТС ”Звънче” клуб „Първи на хорото”. Грамота за най млад и активен самодеец получи гайдаря Иван Гюнелиев.

Самодейците изнесоха богата фолклорна програма. Вълнуващи бяха изпълнения на мъжете и жените, както и на младежите танцьори, които представиха читалището в Истанбул и в национални фестивали. За най-новата група на читалището за фолклор, с ръководител Нели Шъкова, изявата беше първа, но изпълнението на песните се посрещна с много аплодисменти.

Най малките танцьори „звънчетата”и зправиха на крака присъстващите с българските и гръцки танци, които изпълниха. ГСГП „Златен полъх” показа че старата градска песен е жива и вълнуваща, когато е изпълнена великолепно и от сърце.

Дамите от клуб „Първи на хорото” демонстрираха завидни умения и разнообразие в танците, които изпълниха.

Празникът за пореден път показа, че златоградските самодейци пазят традициите, песенното богатство на Родопа планина и българските танци, а читалището е онази самобитна институция, която трябва да има заслужено призвание в днешния ден.

Вирни се горе