Четвъртокурсничката Диляна Кашокова:„Интересът към новите технологии и обучението във ФТ факултет е гаранция за успешна реализация”

Четвъртокурсничката Диляна Кашокова:„Интересът към новите технологии и обучението във ФТ факултет е гаранция за успешна реализация”

Диляна Кашокова е студентка в специалност „Компютърни и комуникационни системи” във Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски”. „Новите технологии променят всеки ден начина, по който живеем и работим. Днес повече от всякога сме свързани с технологиите. Технологиите събуждат интерес и любопитство. Аз си задавах безброй въпроси за компютърните вируси, социалните мрежи, системите за управление, интернет на нещата, дигитализацията, отворен код, криптовалути, базите от данни, на които нямах отговор. И точно този интерес ме накара преди четири години да кандидатствам в Техническия колеж в гр. Смолян. След една година обучение, той се преобразува във Физико-технологичен факултет. Така аз и колегите ми получихме възможност да се обучаваме за инженери тук, в гр. Смолян. Фактът, че е и в града, в който живея, ме устройваше от гледна точка на това, че съм и майка на две деца. Така можех да уча и да се грижа за децата си.”, споделя четвъртокурсничката. Диляна е впечатлена от своите преподаватели, от добронамерения им подход, от подготовката им и безотказната готовност да съдействат и способността им да мотивират младите хора. Състудентите й с времето стават неотлъчна част от живот й, създава се едно силно приятелство между тях.

Обучението във Факултета и участието на Диляна в научно-изследователски проекти дава на четвъртокурсничката увереността на човек, който може да се справи успешно с поставени задачи. „Нямам никакви съмнения, че искам да се реализирам в инженерната сфера. Именно инженерните умения са начинът една идея да се превърне в реалност – да се създават работещи иновации и да се произвеждат нови и полезни продукти и услуги.”, обобщава Диляна. И е убедена, че придобиването на тези умения се постига с доброто и адекватно образование, което получава във Физико-технологичния факултет. „ Сутрин тръгвам с удоволствие за лекции и се чувствам щастлива”, допълни тя. Днес, благодарение на обучението си във Факултета, Диляна Кашокова работи като преподавател по „ Програмиране С++ “, „Компютърни мрежи“,„ Уеб програмиране“,„Разработване на динамичен уеб сайт“ в ДП „ Българо-германски център за професионално обучение“ клон Смолян. Към момента тя приключва семестриалните изпити и подготвя дипломната си работа. Предизвикателството да се обучаваш по време на пандемия е голямо, но благодарение на професионализма на преподавателите и тяхната всеотдайност Диляна е убедена, че тя и колегите й ще преминат успешно това изпитание. „Отличителната черта на повечето инженери е, че те са хора, които не чакат някой да им постави задача, а сами се интересуват и четат и искат да създават неща.”, споделя четвъртокусничката и приканва всички, които искат да се развиват в инженерните специалноскти да кандидатстват във Физико-технологичния факултет, защото знанията, които ще усвоят по време на обучението си във Факултета ще им дадат смелостта да рискуват и да се устремят към това, което мнозина смятат за невъзможно.

Вирни се горе