Четвърта част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски отслужи Смоленски епископ Висарион в храм „Св. вмца Неделя”

Четвърта част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски  отслужи Смоленски епископ Висарион в храм „Св. вмца Неделя”

Смоленски епископ Висарион оглави покайното богослужение на 10 март в райковския храм „Св. вмца Неделя”. Заедно със свещениците от областния град иконом Запрян Шиков и Васил Маджаров, както и с духовниците от Чепеларе Димитър Петров, Димитър Куцев и Апостол Аролски изчетоха Четвъртата част от Великия покаен канон на светеца.В служението участваха иподякони, четци и певци.Дошлите миряни, под купола на храма,съпреживяха боговдъхновеното произведение, написано от един свят човек. Горкият плач на дълбоко съкрушеното му сърце ги развълнува и насочи към покайно моление.

В своето слово епископ Висарион припомни забележителния факт от живота на св. Андрей Критски – „До седемгодишна възраст той бил ням, но след приобщаване със Светите Тайни получил дар слово.Наистина това бил Божествен дар, който светецът преумножил многократно…От целия канон непрекъснато звучат като заповед три думи: пост, покаяние и молитва.Същността на поста е не в това да се лишим от едни или други ястия, удоволствия или дела, а да се откажем от това, което всецяло ни поглъща и отдалечава от Христа „ – заяви дядо владика. Той прикани присъстващите да бъдат духовно будни, да усилват молитвите си, за да обезсилват злото и „да избегнат това, което има да стане…

Текст: Сийка Кетева

Сн.: Презвитера Таня Шикова

Вирни се горе