Честваме Денят на Ботев и загиналите за свободата на България

Честваме Денят на Ботев и загиналите за свободата на България

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Чествания се очакват в цялата страна.

Точно в 12:00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово, община Чирпан.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г. едновременно във Враца и в Пловдив, по инициатива на учителя Георги Бенев. Отбелязва се официално от 1901 год. За пръв път се почита с едноминутно мълчание в цялата страна, с подаден сигнал от сирени на 2 юни 1948 г.

Ботев е убит от куршум по време на сраженията за освобождението на България. Точното място на смъртта и въпросът за убиеца на Ботев са предмет на продължителни спорове. Смята се, че Ботев е убит в подножието на връх Камарата в Стара планина.

Съществуват две основни версии за смъртта му. Първата, която е широко застъпена в популярната историография е, че е застрелян от османски снайперист, а втората, която рядко се коментира и е основана на становища на вещи лица и анализатори е, че е убит при заговор от свои четници.

Вирни се горе