Честит празник, студенти!

Честит празник, студенти!

Каква е историята на 8-ми декември

Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник".

През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийски университет на 8 декември отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът започва да се чества в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник.

Както обичайно, МВР взе съответните мерки в страната с цел опазване на реда и сигурността.

Ще има засилено полицейското присъствие в районите на питейните и увеселителните заведения. Ще бъдат проверявани масово водачи за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Всички обекти, които ще бъдат проверявани по повод празника са уведомени. Това са ресторанти, хижи, клубове и дискотеки, увери той. Спрямо лицата, които ги стопанисват, са предприети предварителни административни мерки с цел създаване организация и недопускане на престъпления и грубо нарушаване на обществения ред в самите обекти.

Вирни се горе