Честит трети март! Честит национален празник, България!

Честит трети март! Честит национален празник, България!

Честваме 146 години свобода!

Отбелязваме Националния празник на България – 3 март. Днес честваме 146 години от Освобождението на България от турско робство. Официални тържества и ритуали са предвидени в цялата страна.

На Трети март 1878, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България.

Държава, извоювала Свободата си с кръвта на стотиците хиляди войници, четници и опълченци.

Трети март ни завръща в Европа с мъченическите усилия на нашите деди - от Възраждането през Априлското въстание и Ботевия връх, за да стигне до Освободителната война, в която смесиха завинаги кръвта си руснаци, българи, украинци, румънци, финландци, литовци.

През 1877 г. започва Руско-турска война. Тя е обявена с манифест в Кишинев от император Александър II. Войната завършва с победа за Русия.

На този ден през 1878 г. в Сан Стефано, тогава малко рибарско селце близо до Истанбул, се подписва предварителният мирен договор между Русия и Османската империя. Този договор слага край на руско-турската война и донякъде урежда статута на новообразуваната българска държава. За българите това е денят, на който се празнува освобождението на родината от петвековното османско робство. Държавата България отново се появява на картата на Европа!

Трети март е възкресението на един народ, това е своеобразната реабилитация към мъченичествата, геройствата и подвизите на всички, положили живота си, сърцата си в тази идея.

Честит празник!

Вирни се горе